Welke verschillende beleggingsvormen zijn interessant?

Het leren van de basisprincipes van beleggen zou je kunnen vergelijken met het leren van een vreemde taal. In de wereld van de financiële markten en de beleggingen worden een heleboel termen gebruikt die je niet, of soms vaag, in de oren zullen klinken, zoals aandelen, obligaties en nog een heleboel andere instrumenten die je zou kunnen gebruiken als je wilt gaan beleggen. Daarnaast kun je nog te maken krijgen met verschillende beleggingsstructuren en de gemiddelde kosten van de euro. Het is dan ook absoluut geen wonder dat een groot aantal beginnende beleggers het gevoel hebben dat ze in totaal onbekende omgeving terecht zijn gekomen. Het goede nieuws is echter wel dat, op het moment dat je eenmaal de bepaalde basis technieken van het beleggen onder de knie hebt, je beter kunt begrijpen op welke manier het allemaal werkt en welke kosten aan bepaalde handelingen zijn verbonden.

Reisgids in de beleggingswereld

Om je te helpen op je reis in de beleggingswereld willen we je de helpende hand bieden en je reisgids zijn door middel van een kort overzicht en een handvol van de meest voorkomende vormen van beleggen die je op je pad tegen kunt komen. Zo gaan we je onder andere wat meer vertellen over:

  • Aandelen,
  • Obligaties,
  • Beleggingsfondsen,
  • Onroerend goed (vakantieverblijven, hotelvastgoed, etc). 

De basis van het beleggen: aandelen en obligaties

Zonder twijfel kan worden gesteld dat het bezit van aandelen de beste manier is om een zekere financiële geschiedenis en vermogen op te bouwen. Al ruim een eeuw geleden werd beleggen in obligaties namelijk al gezien als één van de veiligste manieren om geld te verdienen. Maar helaas weten veel mensen vandaag de dag nog steeds niet hoe dit precies in zijn werk gaat.

Obligaties zijn op zich vrij eenvoudige beleggingsinstrumenten omdat het eigenlijk aandelen zijn die je eigenaar maakt van een klein deel van een specifiek bedrijf. Op het ogenblik dat je een aandeel van Apple in je bezit hebt, dan heb je bijvoorbeeld je een klein stukje van dit enorm grote bedrijf in handen. Aandelenkoersen zullen echter kunnen stijgen en dalen afhankelijk van het succes van een bedrijf, maar ook onder invloed van de economie als geheel.

Wanneer je een obligatie koopt, dan leen je dus voor een zekere tijd je geld uit aan het gekozen bedrijf, of de organisatie, die dit waardepapier af heeft gegeven. Zo heb je bijvoorbeeld met een schoolobligatie geld geleend aan een zeker schooldistrict om daar een ​​nieuwe middelbare school te bouwen, of om de verbetering van lesomstandigheden in een klaslokaal aan te kunnen pakken. Het kopen van een obligatie die uit zijn gegeven door een bedrijf wil dus eigenlijk niet meer zeggen dan dat je geld leent aan de betreffende onderneming. Het bedrijf op zijn beurt zal je geld kunnen gebruiken om verder uit te groeien en zich te ontwikkelen.

Beleggen door middel van beleggingsfondsen

Een van de meest populaire manieren om eigen aandelen en/of obligaties te kunnen krijgen, is door middel van één of meerdere beleggingsfondsen. In feite hebben de meeste mensen statistisch gezien namelijk minder succes als zij ​​zelf als individu beleggingen gaan doen, in vergelijking tot wanneer ze aandelen van bedrijven aan hebben gekocht door middel van een beleggingsfonds dat bijvoorbeeld pensioenen beheert voor grote groepen beleggers.

Beleggingsfondsen bieden dan ook een groot aantal voordelen voor beleggers, in het bijzonder voor beginners die nog maar net de basis van deze vorm van investeren onder de knie hebben. De werkwijze van deze beleggingsfondsen zijn over het algemeen vrij gemakkelijk te begrijpen en daarnaast kun je je beleggingen over meer bedrijven verspreiden. Door immers te diversifiëren zullen je kansen op succes worden vergroot (verliezen worden immers vaak opgevangen door het succes van een ander bedrijf waarin je eveneens hebt belegd).

Beleggingsfondsen hebben echter ook een paar belangrijke nadelen:

  • ze zullen altijd bepaalde kosten in rekening brengen,
  • door deze kosten kan de winst wat teruglopen,
  • je kunt belasting moeten betalen over bepaalde beleggingen (en de daaruit voortvloeiende opbrengsten), zelfs in een jaar waarin je eigenlijk geen aandelen hebt verkocht.

Beleggen in onroerend goed

De wereld zit vol met mensen die er heilig van overtuigd zijn dat onroerend goed de enige vorm van beleggen is dit zin heeft. Of ook jij je gaat scharen achter deze filosofie, of juist niet, is geheel aan jou. Er zijn immers meer verschillende manieren dan ooit tevoren om onroerend goed taan je beleggingsportefeuille toe te kunnen voegen.

Op de eerste plaats zou je uiteraard een huis kunnen kopen voor jezelf, of meerdere panden aankopen met als doel om deze te gaan verhuren, maar je kunt ook kiezen voor een meer veilige manier van beleggen, namelijk in de vorm van een REIT (Real Estate Investment Trust), die de voordelen van obligaties zal combineren met de fysieke zaken van de grond, winkelcentra, appartementsgebouwen of vrijwel alles wat je maar kunt bedenken om aan te schaffen. Het belangrijkste voordeel van een REIT is dat je in onroerend goed kunt investeren zonder dat je het zelf in bezit hebt. Daarnaast is het financieel risico dat je loopt erg klein omdat alle beleggingen worden gedaan door een groot aantal investeerders, dat dus ook allemaal een deel een eventueel risico zullen dragen.

Beleggen in verschuillende structuren en instellingen

Indien je niet alleen in aandelen, obligaties, beleggingsfondsen en onroerend wilt gaan beleggen, dan zul je met verschillende soorten instellingen te maken krijgen die zich met het beleggen bezighouden. Zo zullen bijvoorbeeld grote groepen mensen nooit in het bezit komen van aandelen of obligaties. In plaats daarvan investeren ze hun vermogen in een familiebedrijf. Hierbij kun je onder andere denken aan het steken van vermogen in een restaurant, een winkel of een woning. Hoewel dit weliswaar bedrijven zijn, moet je ook je beleggingen eveneens beschouwen als investeringen en dienovereenkomstig.

Meer ervaren beleggers zullen waarschijnlijk, als ze een bepaald punt in hun leven hebben bereikt, eerder hun geld gaan beleggen in zogenaamde hedge fondsen, en private fondsen die zich richten op het eigen vermogen, terwijl anderen juist hun oog hebben laten vallen op de aankoop van aandelen van een beursgenoteerde commanditaire vennootschap. De aankoop zal echter meestal via een tussenpersoon verlopen omdat dit soort speciale juridische structuren enorme fiscale gevolgen voor je mee kunnen brengen. Om die reden is het essentieel om altijd goed te begrijpen op welke manier het beleggen langs deze weg het meeste voordeel voor je op kan leveren, en hoe eventuele financiële schade tot een minimum beperkt kan blijven.

Beleggen ten tijde van een slechte economie

Het ligt in de aard van de wereld om zo nu en dan slechte momenten te kennen. Op het ogenblik dat dergelijke minder gunstige tijden zich aandienen, dan kan dat zeker je beleggingen en spaargelden gaan beïnvloeden. Toch betekent dit niet direct dat je in paniek moet raken en omdat er altijd wel wegen zijn om toch op een veilige manier je financiële doelen te bereiken. Je moet alleen precies weten waar je mee bezig bent, wanneer je om deskundige hulp moet vragen en wat ene aanvaardbaar risico is in je persoonlijke situatie.

Meer