Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 26 JAN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Globale schuldenberg klimt naar recordniveau

Logo Business AM
Economie

14/01/2020 | Julie Putseys | 3 min leestijd

Christine Lagarde, de nieuwe gouverneur van de Europese Centrale Bank, heeft een maand geleden nog aangekondigd dat ze de lage rente onveranderd laat. - EPA/ARMANDO BABANI.

De wereldwijde schuldenberg was nog nooit zo hoog in verhouding met het bruto binnenlands product (BBP), de totale geldwaarde van de productie van goederen en diensten.

De wereldwijde schuldenberg blijft toenemen. Zo blijkt uit een rapport van het Amerikaanse Institute of International Finance (IFF). Nog nooit was de schuldquote, de verhouding tussen de globale schuld en het BBP, zo hoog als in 2019.

De eerste negen maanden werd het record zelfs al verbroken. De schuldenberg nam toe met 9.000 miljard dollar waardoor de teller op 253.000 miljard dollar eindigde. De schuldquote bedroeg 322 procent, net meer dan in 2016.

Meer dan de helft van de schulden situeren zich in industrielanden. Nieuw-Zeeland, Zwitserland en Noorwegen hebben vooral huishoudschulden, terwijl de VS en Australië te kampen hebben met een enorm begrotingstekort. Het Amerikaans ministerie liet op maandag nog weten, tijdens de maandelijkse begrotingsupdate, dat het totale tekort maar liefst 1.020 miljard dollar bedraagt.

Lage rente

IFF wijst naar de lage rentetarieven als reden voor de schuldenberg. De Federal Reserve in de Verenigde Staten heeft de rente in 2019 drie keer naar beneden getrokken. En de rentetarieven van de Europese Centrale Bank zijn nog nooit zo laag geweest sinds de financiële crisis. Christine Lagarde, de nieuwe gouverneur van de Europese Centrale Bank, heeft een maand geleden nog aangekondigd dat ze daar voorlopig geen verandering in zal brengen.

In opkomende markten liggen de schulden lager – 72.000 miljard in totaal – maar volgens IFF zijn ze sinds enkele jaren aan een steile klim bezig. De schuldquote van China bedraagt 310 procent, het hoogste percentage van alle opkomende markten.

IFF voorspelt dat de wereldwijde schuldenberg dit jaar zal blijven toenemen. In het eerste kwartaal zou hij meer dan 257.000 miljard bedragen. Ook de Wereldbank heeft onlangs de politieke leiders attent gemaakt op het gevaar van een globale schuldencrisis.

Lees ook:

Source: CNN


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton
quote greta thunberg

Ik zal de cijfers over klimaatverandering blijven herhalen tot jullie dat ook doen.

Klimaatactiviste Greta Thunberg in Davos
Zo gezegd: Satya Nadella

Milieubewustzijn moet een factor zijn in groeiplannen van bedrijven. Zoniet komt het kapitalistische en economische stelsel van de VS in gevaar.

Satya Nadella, CEO van Microsoft
Quote van de dag van Bloomberg

Als president van de Verenigde Staten zal ik de East Room van het Witte Huis inrichten als landschapskantoor. En ik zal daar bij het team zitten. Het Oval Office zal ik enkel gebruiken voor wat officiële momenten – en nooit om te tweeten.

Mike Bloomberg, Democratisch kandidaat-president
Quote van de dag Barack Obama

Vrouwen zijn niet perfect, maar ze zijn ontegensprekelijk beter dan mannen aan de macht.

Voormalig Amerikaans president Barack Obama