Markten:
Markten inladen...

DONDERDAG 23 JAN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Amerikaans begrotingstekort even groot als vlak na de financiële crisis

Logo Business AM
Economie

14/01/2020 | Willem De Maeseneer | 3 min leestijd

Photo: Zz/Dennis Van Tine/Star Max/Ipx/AP

Het gat in de begroting van de Verenigde Staten werd steeds groter in 2019. Ondanks een economie die draait als een tierelier, gaf de overheid onder Trump dus meer uit dan het aan inkomsten verzamelde.

De kloof tussen federale uitgaven en inkomsten in de VS groeide in 2019 met 12 procent tegenover een jaar een jaar geleden. Dat liet het Amerikaans ministerie van Financiën maandag weten tijdens de maandelijkse begrotingsupdate. Momenteel bedraagt het totale tekort maar liefst 1020 miljard dollar.

Hoge uitgaven, lage bedrijfsbelasting

Het is de eerste keer sinds 2012 dat het gat in de begroting zo groot is. Toen was dat voornamelijk te wijten aan de financiële crisis. De overheid spendeerde toen gigantisch veel aan stimuli om de economie erbovenop te helpen.

Het is volgens analisten ongezien dat het deficit zo sterk oploopt in tijden van economische groei of vredestijd. Het tekort is een rechtstreeks gevolg van het beleid van Trump, die nochtans campagne voerde met de belofte om de overheidsschuld terug te dringen.

De regering Trump geeft veel meer uit aan defensie en nationale veiligheid. Tegelijkertijd verlaagt de fiscale hervorming, die de Republikeinen er in 2017 doorduwden, de belastingen voor ondernemingen van 35 procent naar 21 procent. Sindsdien zijn de inkomsten uit bedrijfsbelastingen met meer dan een vijfde gedaald. Belastingen op gezinnen zijn gestegen met 1 procent.

Schuldenlast voor volgende generaties

Verschillende topambtenaren hebben al gesuggereerd dat de overheid nu beter financieel orde op zaken zou stellen, voor wanneer het economisch slechter gaat. In tijden van economische voorspoed, zou er sprake moeten zijn van een begrotingsoverschot in plaats van een tekort. In plaats daarvan wordt nu met geld gesmeten dat moet geleend worden, waardoor de staatsschuld zich blijft opstapelen.

‘Bij ongewijzigd beleid zullen onze kinderen hun belastinggeld aan interest moeten spenderen in plaats van aan maatschappelijke noden.’

Jay Powell, voorzitter van de Federal Reserve.

De voorzitter van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, Jay Powell waarschuwde in november dat beleidsmakers met zo’n tekort machteloos zijn in het geval van een recessie.

Volgens hem kan het huidige begrotingstekort grote gevolgen gaan hebben voor toekomstige generaties: ‘Bij ongewijzigd beleid zullen onze kinderen hun belastinggeld aan interest moeten spenderen in plaats van aan maatschappelijke noden.’

Als presidentskandidaat in 2016 beloofde Trump om het gat in de begroting binnen acht jaar te dichten. De begrotingscommissie van het Amerikaans Congres verwacht dat het jaarlijkse tekort nog minstens een decennium boven de 1000 miljard dollar zal blijven.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton
quote greta thunberg

Ik zal de cijfers over klimaatverandering blijven herhalen tot jullie dat ook doen.

Klimaatactiviste Greta Thunberg in Davos
Zo gezegd: Satya Nadella

Milieubewustzijn moet een factor zijn in groeiplannen van bedrijven. Zoniet komt het kapitalistische en economische stelsel van de VS in gevaar.

Satya Nadella, CEO van Microsoft
Quote van de dag van Bloomberg

Als president van de Verenigde Staten zal ik de East Room van het Witte Huis inrichten als landschapskantoor. En ik zal daar bij het team zitten. Het Oval Office zal ik enkel gebruiken voor wat officiële momenten – en nooit om te tweeten.

Mike Bloomberg, Democratisch kandidaat-president
Quote van de dag Barack Obama

Vrouwen zijn niet perfect, maar ze zijn ontegensprekelijk beter dan mannen aan de macht.

Voormalig Amerikaans president Barack Obama