Lagarde houdt rente onveranderd

Christine Lagarde, de nieuwe gouverneur van de Europese Centrale Bank, houdt de beleidsrentes op de historisch lage niveaus van haar voorganger Mario Draghi.

Dat maakte de Europese Centrale Bank bekend. Haar basisrente blijft op 0 procent. De ECB blijft ook bij haar expansief monetair beleid door maandelijks voor 20 miljard euro obligaties aankopen.

De status-quo was algemeen verwacht. De aandacht op de financiële markten ging vooral uit naar haar opmerkingen in haar persconferentie. ‘Je moet me niet overinterpreteren’, gaf ze de ECB-watchers als raad mee.

Zwakkere vooruitzichten

De ECB heeft haar groeivooruitzichten voor volgend jaar in de eurozone lichtjes naar beneden bijgesteld. Voor 2020 gaat ze nu uit van een groei van 1,1 procent, tegenover 1,2 procent voordien. De handelsconflicten en zwakkere wereldeconomie liggen aan de basis van de lagere vooruitzichten.

Voor 2021 verwacht de ECB een economische groei van 1,4 procent. Dat is ook het geval voor 2022. Het is voor het eerst dat ze prognoses voor dat jaar vrijgeeft.

De inflatie zou de volgende jaren nog laag blijven: 1,2 procent dit jaar, 1,1 procent in 2020 en 1,4 procent in 2021. Dat blijft onder de doelstelling van net geen 2 procent inflatie.

Nieuw tijdperk

Lagarde begon op 1 november aan haar termijn van acht jaar bij de ECB. De Française is opvolgster van de Italiaan Mario Draghi bij de centrale bank.

Onder leiding van Draghi heeft de ECB de rente gestaag verlaagd, terwijl honderden miljarden euro’s in de economie werden gepompt door het opkopen van obligaties, om zo de economische groei en inflatie te stimuleren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20