Globale hongersnood verzesvoudigd sinds het begin van de pandemie

Naar schatting sterven elke minuut elf mensen aan honger en ondervoeding. Dat publiceert hulporganisatie Oxfam vrijdag in het rapport The Hunger Virus Multiplies. “Voortdurende conflicten, gecombineerd met de economische ontwrichting van de pandemie en een escalerende klimaatcrisis hebben de armoede en de voedselonzekerheid in de pijnpunten van de wereld verergerd en heeft er zelfs nieuwe gecreëerd.”

Waarom is dit belangrijk?

Conflict, honger en het klimaat zullen alleen maar bijdragen aan de vluchtelingencrisis. Bovendien is het moeilijker om mensen in die gebieden gevaccineerd te krijgen. De enige manier om een nieuwe golf of pandemie te voorkomen, is door conflicten van elke aard zoveel mogelijk te neutraliseren.

In 55 landen kampen 155 miljoen mensen met voedselonzekerheid en honger, volgens de Integrated Food Security Phase Classification (IPC). Sinds het begin van de pandemie is het aantal mensen dat honger lijdt, verzesvoudigd tot 520.000 mensen wereldwijd. “Anderhalf jaar na het begin van de pandemie, overtreft het aantal hongerdoden het aantal coronadoden”, stelt Oxfam. De hulporganisatie linkt de honger aan de “drie dodelijke C’s”, met name conflicten, Covid-19 en de klimaatopwarming (met de c van “climate crisis”).

Conflict is nog steeds de drijfmotor van honger. De landen die de grootste hongercrisis doormaken, zoals Afghanistan, de Democratische Republiek Congo, Jemen en Syrië, zijn ook verscheurd door conflicten. Honger is een oorlogswapen, stelt Oxfam. Strijdende partijen beroven burgers van voedsel en water, verbieden humanitaire hulp, bombarderen markten, verbranden gewassen en steken vee dood.

Steeds meer landen

De honger verspreid zich naar steeds meer landen en trekt ook steeds meer richting het Oosten. Landen met een middeninkomen zoals India, Zuid-Afrika en Brazilië hebben ook steeds meer te maken met hongersnood. De landen met de grootste honger zijn Zuid-Soedan, Venezuela en landen die grotendeels in West-Afrika liggen. Opvallend is dat vooral meisjes en vrouwen het hardst getroffen zijn. Zij verzamelen het eten op riskante manieren en eten vaak als laatste of het minste, volgens Oxfam.

Zeven adviezen

Om het hongervirus tegen te gaan, geeft Oxfam zeven adviezen mee. Regeringen moeten de humanitaire oproep van de Verenigde Naties volledig financieren en een wereldwijd fonds voor sociale bescherming ondersteunen. Het is aan de regeringen om de toegang van humanitaire hulp tot conflictgebieden te garanderen zodat honger niet langer als oorlogswapen ingezet kan worden. Ze moeten de vrede bewaren en ook vrouwen betrekken in vredesprocessen. Vrouwen moeten ook na de coronapandemie meer centraal staan.

Oxfam vraagt de regeringen eveneens om de wereldwijde vaccinatiecampagne te ondersteunen. Tot slot moeten de regeringen de klimaatcrisis aanpakken en eerlijkere, meer veerkrachtige en duurzamere voedselsystemen opbouwen, stelt de hulporganisatie.

(am)

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.