Gilead belooft Europa grotere voorraden remdesivir te leveren

Het Amerikaanse biofarmabedrijf Gilead Sciences zal vanaf de herfst ook in Europa grotere voorraden zijn geneesmiddel remdesivir ter beschikking stellen. Dat heeft Bettina Bauer, algemeen directeur van de Duitse divisie van Gilead, in een gesprek met het Duitse magazine WirtschaftsWoche gezegd. Remdesivir wordt gebruikt voor de behandeling van patiënten die met het virus Covid-19 zijn besmet.

Baur benadrukte dat elk land een voorraad van het geneesmiddel, gebaseerd op het besmettingspercentage, zal krijgen toegewezen.

Capaciteitsverhoging

Bettina Bauer benadrukte tegenover WirtschaftsWoche dat Gilead de mogelijkheid heeft om de productiecapaciteit van remdesivir sterk te verhogen. Momenteel kan de onderneming maandelijks ongeveer 190.000 behandelingen produceren.

Tegen de maand december zou dat volume echter tot twee miljoen eenheden kunnen worden opgedreven. Bauer voegde eraan toe dat Gilead momenteel met de Duitse regering over verhoogde leveringen gesprekken voert.

Gilead kreeg heel wat kritiek te verwerken nadat gebleken was dat de onderneming nagenoeg zijn hele voorraad remdesivir voor de volgende drie maanden aan de Verenigde Staten hadden toegewezen. Opgemerkt werd dat hierdoor in andere landen de mogelijkheid niet zouden krijgen om hun patiënten een gepaste behandeling aan te bieden.

Duitsland zou volgens WirtschaftsWoche slechts enkele honderdtallen doses remdesivir in voorraad hebben. De Duitse overheid zou er bij Gilead hebben op aangedrongen om de productie van het geneesmiddel te verhogen.

Investeringen

Remdesivir is het enige middel dat van de Europese Commissie tot nu toe voor de behandeling van coronabesmettingen een vergunning heeft gekregen. Bauer merkte echter op dat ook in Duitsland een grotere reserve beschikbaar is dan momenteel voor de behandeling van spoedeisende patiënten noodzakelijk zou zijn.

Bauer verdedigde ook de prijs die Gilead voor remdesivir heeft bepaald. In rijkere landen moet voor het middel een som van 2.340 dollar per patiënt worden betaald. ‘Door de uitbraak van het coronavirus heeft het bedrijf de productie van remdisivir moeten uitbreiden,’ verduidelijkte Bauer. ‘Dat ging gepaard met een investering van ongeveer 1 miljard dollar.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20