Gigafabrieken voor duurzame batterijen: elektrische voertuigen-bedrijf Ideanomics investeert in accubouwer InoBat

Ideanomics, een Amerikaanse groep gespecialiseerd in elektrische voertuigen, heeft een strategische investering gedaan in InoBat, een in Europa gevestigd bedrijf dat premium batterijtechnologie en -productie aanbiedt. De financiële voorwaarden werden niet bekendgemaakt, maar het bedrag moet de kosten dekken van de voltooiing van een onderzoekscentrum en batterijfabriek.

Waarom is dit belangrijk?

Alsmaar meer nemen elektrische voertuigenfabrikanten - en bedrijven zelf belangen op in batterijfabrieken om toekomstige problemen met toeleveringsketens te vermijden.

InoBat zal de financiering van Ideanomics gebruiken om zijn onderzoekscentrum te voltooien en zijn eerste proeffabriek in Slowakije, die al in aanbouw is, te openen tegen het einde van dit jaar.

Gigafabrieken

InoBat werkt ook aan plannen om tegen 2024 verscheidene gigafabrieken te bouwen op bijkomende sites in Europa en op andere wereldwijde locaties.

Ideanomics, dat noteert op de Nasdaq, investeert in technologieën voor elektrische voertuigen. Het bedrijf heeft belangen in elektrische motorfietsen-groep Energica, en de Chinese start-up Silk EV. Daarnaast is het eigenaar van de draadloze oplaadgroep Wave.

De twee werken samen om “zowel standaard als op maat gemaakte batterijpakketten voor de Amerikaanse markt te ontwikkelen en te commercialiseren”, aldus verschillende financiële media, waaronder de Financial Times. De samenwerking moet daarnaast batterijen opleveren voor de eigen bedrijven, beklemtoonde Ideanomics.

Aston Martin-CEO

Ook mijnbouwer Rio Tinto en de Indiase batterijgroep Amara Raja hebben geld gepompt in InoBat.

“Met de recente strategische investeringen (…), geloven wij dat InoBat toegang zal hebben tot de materialen en zeldzame aardmetalen die nodig zijn om batterijen op schaal te produceren”, liet Robin Mackie, president van Ideanomics Mobility, optekenen door Yahoo Finance.

Voormalig Aston Martin-CEO Andy Palmer heeft zich bij InoBat aangesloten om de ontwikkeling van het in Europa gevestigde onderzoekscentrum en de batterijfabriek te leiden.

(bzg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.