Markten:
Markten inladen...

WOENSDAG 21 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Gezocht: mijnbouwers voor op de maan

Logo Business AM
Space

11/09/2020 | Sofie Van Waeyenberghe | 3 min leestijd

View of Moon limb with Earth on the horizon,Mare Smythii Region. Earth rise. This image was taken before separation of the LM and the Command Module during Apollo 11 Mission. Original film magazine was labeled V. Film Type: S0-368 Color taken with a 250mm lens. Approximate photo scale 1:1,300,000. Principal Point Latitude was 3 North by Longitude 85 East. Foward overlap is 90%. Sun angle is High. Approximate Tilt minimum is 65 degrees,maximum is 69. Tilt direction is West (W).

Het Amerikaanse ruimteagentschap NASA is op zoek naar mijnbouwbedrijven die de maan willen verkennen. NASA zal stukken van de opgegraven maangrond overkopen.

Project Artemis, het grootse maanproject van NASA, krijgt steeds meer vorm. Nu enkele grote jongens in competitie liggen om als eerste privébedrijf een paar astronauten op de maan te zetten, wordt het tijd om ook de wetenschappelijke kant van de zaak te bekijken.

Maangrond

Dus is NASA op zoek naar mijnbouwbedrijven. Die moeten een retourtje naar onze maan maken, daar ter plaatse in goed afgebakende zones een hap maangrond meenemen en die bezorgen aan de Amerikanen. Daarna zal er onderzoek gebeuren op de stalen die genomen zijn. Met die informatie zullen er dan astronauten naar de maan worden gestuurd.

NASA heeft de uitbesteding van zijn projecten volledig aanvaard, zeker nu de missie van SpaceX, het bedrijf van Elon Musk, zo succesvol verlopen is. Musk stuurde twee astronauten naar het ISS en bracht ze ook weer netjes terug, voor een fractie van de prijs die de Russen aanrekenen om een Sojoez-raket te gebruiken.

De NASA-contracten hebben veel luchtvaartbedrijven, waaronder Boeing, dan ook aangemoedigd om een ruimtevaarttak erbij te nemen.

Internationale ruimtewateren

Volgens NASA-topman Jim Bridenstine zal het mijnbouwproject niet in strijd zijn met het Outer Space Treaty, de internationale ruimte-overeenkomst. Daarin staat dat niemand de maan als soeverein terrein mag claimen, net zoals Antarctica.

In mei kwam NASA met een document dat landen, ondanks de overeenkomst, toelaat om te werken op de maan. De Artemis-akkoorden houden in dat er veilige zones worden afgemeten, waar landen projecten mogen opzetten.

Tonijn

Bridenstine liet optekenen dat de mijnbouwwetten op de maan vergelijkbaar zullen zijn met de wetgeving van de internationale wateren. ‘We geloven dat we de grondstoffen op de maan kunnen opboren en gebruiken, net zoals we tonijn uit de oceanen kunnen halen’, zei hij daarover. Daarbij vermeldde hij niet de problemen met overbevissing in vele regio’s.

Bedrijven die de sprong naar de maan willen wagen, moeten wel aantonen waar ze het materiaal hebben opgegraven.

NASA heeft momenteel contracten lopen met verschillende ruimtebedrijven. Voor project Artemis zijn dat momenteel Astrobotic, SpaceX, Blue Origin, Sierra Nevada Corp en Lockheed Martin.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  40.776.541
 • Aantal
  doden
  1.124.668
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  240.159
 • Aantal
  doden
  10.489
Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump
Logo Business AM

Business AM | Stocks