Key takeaways
- Het salaris van de geschorste president Yoon Suk-yeol zal met ongeveer 7.350 euro per jaar stijgen.
- Premier Han Duck-soo ontvangt een jaarsalaris van 235,5 miljoen won (157.383 euro) tijdens het proces van impeachment.
- Er zijn voorstellen om de wetten te herzien en de salarissen voor afgezette ambtenaren te verlagen, maar er bestaan momenteel geen regels om hun beloning te beperken.
De president van Zuid-Korea, Yoon Suk-yeol, zal jaarlijks ongeveer 262,5 miljoen won (175.427 euro) verdienen, een stijging van 3 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze aanpassing komt overeen met het besluit van de regering om een salarisverhoging van 3 procent toe te kennen aan alle overheidsfunctionarissen in Korea.
Ondanks het feit dat president Yoon sinds midden december vorig jaar uit zijn functie is ontheven, blijft hij zijn volledige salaris ontvangen zolang hij in functie is. Dit betekent dat zijn jaarinkomen met ongeveer 7,5 miljoen won (5.012 euro) zal stijgen ten opzichte van 254,9 miljoen won (170.348 euro) vorig jaar, wat resulteert in een maandelijkse betaling van 21,8 miljoen won (14.569 euro) vóór belastingen.
Salarissen voor geschorste ambtenaren
Ook minister-president Han Duck-soo, die ook is geschorst na een aanklacht door de Nationale Assemblee, ontvangt een jaarsalaris van 235,5 miljoen won (157.383 euro). President Yoon zal de komende zes maanden, wanneer hij het proces wegens afzetting bij het Constitutionele Hof ondergaat, ongeveer 130 miljoen won (86.878 euro) betaald krijgen, ondanks het feit dat hij geen presidentiële taken uitvoert.
Artikel 38 van de Wet op het Constitutionele Hof schrijft voor dat er binnen 180 dagen na ontvangst van de zaak uitspraak moet worden gedaan, hoewel deze termijn niet wettelijk bindend is. De Nationale Vergadering stelde president Yoon op 14 december in staat van beschuldiging en schortte zijn uitvoerende macht op nadat hij op 3 december kortstondig de staat van beleg had afgekondigd.
Wettelijke implicaties en voorgestelde hervormingen
Hoewel sommigen beweren dat het betalen van salarissen aan de afgezette president en premier in strijd is met het principe “geen werk, geen loon”, blijven de juridische implicaties onduidelijk door een gebrek aan regelgeving over de beloning van afgezette ambtenaren. Een ambtenaar van de afdeling personeelszaken van het Ministerie van Personeelszaken verklaarde: “Er moet een wettelijke basis zijn om de betaling van beloningen te beperken. Op dit moment is er geen basis voor beperkingen en afzetting is vastgelegd in de grondwet, dus het salaris wordt uitbetaald zoals het is.”
Als reactie op deze situatie hebben leden van de Democratische Partij van Korea (DPK) amendementen voorgesteld om de kwestie aan te pakken. Afgevaardigde Park Yong-kab stelde vorige maand voor om de Wet op de Staatsambtenaren te herzien om de salarissen van afgezette ambtenaren te verlagen, terwijl afgevaardigde Yoon Joon-byeong een amendement voorstelde om hun salaris met maximaal 50 procent te verlagen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!