Mohamed El-Erian, econoom en voorzitter van Queens’ College in Cambridge, vindt dat westerse regeringen de “crypto-revolutie” serieuzer moeten nemen. Hij zegt dat het Westen het dreigt te verliezen van China, dat zijn eigen digitale valuta aan het ontwikkelen is. El-Erian zei ook dat regelgevers moeten stoppen de crypto-industrie te zien als het domein van criminelen en speculanten.
Gerenommeerd econoom Mohamed El-Erian: “Westerse regeringen moeten ophouden de crypto-revolutie af te doen als speculatief en crimineel”
Waarom is dit belangrijk?
De "crypto-revolutie" waarover El-Erian het heeft, wordt door velen nog steeds weggelachen of -gehoond. Toch zijn er almaar meer institutionele economen en denkers die de waarde onderkennen van de technologie en de filosofie die achter cryptovaluta schuilgaan. El-Erian is de laatste in een steeds indrukwekkender wordende lijst.Westerse overheden moeten ophouden cryptomunten af te doen als alleen nuttig voor criminelen en speculatieve weddenschappen. In plaats daarvan moeten ze de sector omarmen of het risico lopen de winsten ervan te verliezen, schrijft de beroemde econoom Mohamed El-Erian in een column in de Financial Times.
El-Erian, die vier jaar op rij benoemd werd tot een van de “Top 100 Global Thinkers” van Foreign Policy, denkt dat China de mogelijkheden die crypto biedt, heeft ingezien en projecten doorvoert waardoor het de nieuwe technologie zou kunnen domineren. Ook meent hij dat blockchaintechnologie belangrijker wordt in de financiële wereld, dat sommige beleggers cryptomunten zien als afdekkingen tegen inflatie, en dat betalingen in cryptovaluta steeds gebruikelijker worden.
“Het is tijd dat westerse regering stoppen met het afdoen van de crypto-revolutie als een of andere mix van illegale betalingsregelingen en roekeloze financiële speculatie,” schrijft hij. “In plaats daarvan zouden ze meer open moeten staan voor (…) de innovaties van crypto en deze in een betere richting (…) kanaliseren voor de financiën, de economie en de samenleving in het algemeen.”
Wisselwerking
El-Erian, die economisch hoofdadviseur is bij verzekeringsmaatschappij Allianz, zei dat er een wisselwerking zou moeten zijn tussen crypto-bedrijven en regelgevers. Zo hebben cryptobedrijven betere controles nodig op het witwassen van geld, maar moeten toezichthouders ruimdenkender zijn.
De cryptomarkt heeft in 2021 een hoge vlucht genomen. Dit heeft de interesse gewekt van financiële instellingen als JP Morgan en BNY Mellon; intussen zijn deze ook betrokken geraakt bij de handel in cryptomunten en investeringen in blockchaintechnologie.
Maar toezichthouders maken zich steeds meer zorgen over de volatiele en zeer risicovolle markt. In het Verenigd Koninkrijk heeft de financiële waakhond hard opgetreden tegen de Binance-beurs, terwijl in de VS de Democratische senator Elizabeth Warren deze week heeft aangedrongen op strengere regelgeving.
China heeft het delven van cryptomunten en betalingen aan banden gelegd, maar is bezig met een digitale munt van de centrale bank die veel gelijkenissen vertoont met cryptomunten.
“Buitensporig gepolariseerd”
Voorts schrijft El-Erian dat “het beleidsdebat in westerse economieën over crypto te beperkt blijft in verhouding tot het belang van de kwesties die spelen en buitensporig gepolariseerd is.”
De digitale munt van China zal waarschijnlijk de grenzen overspringen en een bedreiging vormen voor de status van de dollar als de wereldwijde reservevaluta, volgens El-Erian.
(evb)
Lees ook: