Key takeaways
- De Georgische premier Irakli Kobakhidze heeft aangekondigd dat de onderhandelingen over het EU-lidmaatschap worden uitgesteld tot 2028.
- De beslissing komt nadat Kobakhidze kritiek had geuit op bepaalde Europese politici voor hun inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van Georgië, met name met betrekking tot een controversiële wet over buitenlandse invloed.
- Georgië streeft ernaar lid te worden van de EU door een sterke economie en een democratisch systeem op te bouwen, in plaats van simpelweg te vragen om lidmaatschap.
De Georgische premier Irakli Kobakhidze heeft donderdag aangekondigd dat de onderhandelingen over het EU-lidmaatschap worden uitgesteld tot 2028. Dit besluit komt nadat Kobakhidze kritiek had geuit op bepaalde Europese politici door hun inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van Georgië, in het bijzonder met betrekking tot een controversiële wet over buitenlandse invloed. Deze wet zorgde voor controverse en leidde tot een stopzetting van het EU-toetredingsproces.
Kobakhidze verklaarde dat Georgië het EU-lidmaatschap op zijn eigen voorwaarden zal nastreven, en wees elk idee van vertrouwen op de welwillendheid van de EU van de hand. Hij benadrukte dat, hoewel de weg naar toetreding tot de EU in 2030 een uitdaging zal zijn, de regering standvastig blijft in zijn streven om toe te treden. Hij beweerde verder dat sommige Europese politici de belofte van het EU-lidmaatschap en financiële steun gebruiken om Georgië onder druk te zetten om aan hun eisen te voldoen.
Internationale betrekkingen
Als reactie op deze vermeende inmenging heeft Georgië ervoor gekozen om de besprekingen over EU-onderhandelingen uit te stellen tot 2028 en om gedurende deze periode af te zien van financiële hulp van de EU. Kobakhidze verzekerde echter dat Georgië zijn verplichtingen volgens het EU-vrijhandelsakkoord zal blijven naleven, ook zonder financiële steun. Hij schetste een plan om tegen 2028 90 procent van deze verplichtingen na te komen. Hij benadrukte dat Georgië tot de EU wil toetreden met een robuuste economie en een democratisch systeem, niet door een beroep te doen op het lidmaatschap.
Reactie en sancties van het Europees Parlement
Ondertussen heeft het Europees Parlement kritiek geuit op de uitslag van de parlementsverkiezingen die in oktober in Georgië zijn gehouden, onder vermelding van ernstige onregelmatigheden. Wetgevers hebben opgeroepen tot nieuwe verkiezingen onder internationaal toezicht binnen een jaar.
Daarnaast eiste het Europees Parlement sancties tegen Georgische functionarissen, waaronder Kobakhidze, die verantwoordelijk worden geacht voor het ondermijnen van democratische normen. Het parlement adviseerde ook om officiële contacten met de Georgische regering te beperken.
Georgië timmert al lang aan de weg
Georgië vroeg in maart 2022 het EU-lidmaatschap aan en verwierf in december 2023 de status van kandidaat-lidstaat. Het proces werd echter in juli opgeschort na de aanname van de wet “transparantie buitenlandse invloeden”, die tot grote controverse leidde. De regerende Georgische Droom-partij behaalde de overwinning in de parlementsverkiezingen met 53,93 procent van de stemmen, maar oppositiepartijen en president Salome Zurabishvili hebben de regering beschuldigd van verkiezingsfraude. Zurabishvili heeft een verzoekschrift ingediend bij het Grondwettelijk Hof om de verkiezingsuitslag ongeldig te laten verklaren. Kobakhidze beweert dat de verkiezingen eerlijk en transparant waren, terwijl ze de oppositie beschuldigt van pogingen om het land te ontwrichten.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!