Georges-Louis Bouchez (MR) komt campagne voeren in Vlaanderen, met een reclamefiets in Antwerpen. Het is een soort van “uitgestoken hand” naar de N-VA, nadat Bart De Wever zich niet bereid toonde te praten met Bouchez.
- “In Wallonië heb je 50 tinten rood… en ons.” Met die slogan trekt de MR dus, zoals aangekondigd ook in Vlaanderen de boer op, met grote affiches en posters en zelfs met een reclamefiets in de Antwerpse binnenstad. De MR wil onderstrepen dat zij in Franstalig België het enige alternatief op rechts zijn.
- In Het Laatste Nieuws komt Bouchez ook uitgebreid aan bod, met een langgerekt aanbod aan de N-VA. “Ze weten dat ik wél open sta voor een staatshervorming”, klinkt het daarbij zelfs plots. Al maanden zoekt de top van de MR toenadering tot de Vlaams-nationalisten achter de schermen: Bouchez geeft dat met zoveel woorden ook toe. Bouchez beseft dat hij federaal geïsoleerd dreigt te staan, na de verkiezingen.
- Maar tot een gesprek met Bart De Wever (N-VA) kwam het niet. Die laatste heeft geen enkele drang om Bouchez te zien: discretie is geen modus operandi voor de MR-voorzitter. En zijn gegeven woord in ‘politieke deals’ wordt ook niet bijzonder hoog ingeschat.
- Bouchez komt dus met een publiciteitscampagne, als alternatief voor een discreet gesprek: “Bart steekt zich weg in zijn Antwerps stadhuis, dus ik ben verplicht om mijn campagne in Antwerpen af te trappen, zodat hij zéker hoort wat ik te vertellen heb. Als hij niet naar Wallonië komt, kom ik wel naar hem. Hij moet zelfs niet uit zijn stadhuis komen: er zal in zijn stad de hele dag iemand rondfietsen met een pancarte van de MR.”
- Wat houdt het “aanbod” van Bouchez dan precies in? Het blijkt helemaal niets nieuw, voor wie goed leest:
- Bouchez wil absoluut geen verdere splitsing van bevoegdheden, en is eigenlijk nog altijd voor een terugkeer naar een unitaire staat, zo zegt hij.
- Hij wil wel een staatshervorming die “een efficiëntere staat” oplevert, “met minder ministers, minder parlementsleden, minder structuren én financiële verantwoordelijkheid”.
- Dat laatste is opvallend gelijklopend met wat het VBO ook voorstelde over de arbeidsmarkt: meer financiële prikkels op bevoegdheden, met name de werkloosheidsuitkeringen. Door die te splitsen kunnen Wallonië en Brussel, als ze daar meer mensen aan de slag krijgen, dan de “winst” bij hun budgetten tellen. Hij deed dit voorstel al een paar keer.
- Tegelijk opvallend: hij wil dus minder parlementsleden of ministers, maar de Senaat afschaffen (die 41 miljoen euro per jaar kost) wil hij andermaal niet. “De Senaat afschaffen is een valse besparing”, zo stelt hij vreemd genoeg.
- Wie wel enthousiast reageert op de MR is cd&v-voorzitter Sammy Mahdi: “De opening van Bouchez om over fiscale responsabilisering van de regio’s te spreken is niet nieuw, wel interessant.” Mahdi ziet in Bouchez wel degelijk een serieuze gesprekspartner: “Het maakt een ernstig gesprek over onze staatsstructuur alvast meer mogelijk dan de “confederalisme of niks”-houding en aanvallen op “de Waal” van N-VA.”