Gentse stadsboer Roof Food kapt ermee

Sabien Windels, de onderneemster achter de Gentse dakmoestuin Roof Food, kondigt het einde van het project aan. Het bedrijf pionierde in het kweken van groenten en kruiden op een dak van 500 vierkante meter in de stad.

Roof Food, gelegen in het Gentse bedrijvencentrum De Punt, kweekte op het dak honderden soorten groenten en kruiden van bijzondere rassen. Het project kon op veel belangstelling rekenen van de binnen- en buitenlandse voedingsdistributie, omdat landbouw in een stedelijke omgeving nog in de kinderschoenen staat. Roof Food was ook een exponent bij uitstek van de nieuwe lokale economie, waarbij de consument rechtstreeks contact heeft met de producent.

“Onderweg waren er geen rolmodellen om te volgen, geen best practices om te hanteren, geen leermeesters om me toe te fluisteren. Integendeel, ik zocht nieuwe partnerschappen, ontwikkelde een eigen daksubstraat, ik viel en stond elke keer terug op. Ik waagde me aan de wereld van stadslandbouw en bewandelde de onbetreden paden van het kale daklandschap”, blikt Windels terug in een afscheidsbrief.

De dakmoestuin van Roof Food

Coronacrisis

Roof Food ontstond zeven jaar geleden ontstaan als coöperatieve vennootschap en oogstte succes met een dakrestaurant en cateringdienst, waarbij alle ingrediënten uiteraard van de eigen kweek op het dak afkomstig waren. Maar door de coronacrisis moest het bedrijf om financiële redenen alle horeca-activiteiten stopzetten en vormde het zich eerst om tot een moestuinwinkel en later tot een collectieve moestuin met mensen uit de buurt.

Nu trekt Windels de stekker er helemaal uit. “Roof Food trekt zich terug van het dak en biedt de kans aan anderen om de daktuin nieuw leven in te blazen. Het is nu aan de volgende generatie om de fakkel over te nemen, om het kale stadslandschap te vergroenen en verder te bouwen aan dit verhaal”, schrijft ze.

De grootste stedelijke dakmoestuin van Vlaanderen gaat nu op zoek naar een overnemer. Die hoopt Windels al tegen midden oktober te kunnen vinden.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20