Gentse spaarbank VDK lonkt via NewB naar Brussel en Wallonië

Het had wat voeten in de aarde, maar afgelopen zaterdag is de alliantie tussen VDK en de coöperatie NewB, die uitdooft als bank, goedgekeurd door de coöperanten. Daarmee krijgt VDK er meteen tot 12.000 rekeninghouders bij. De samenwerking moet VDK ook nieuwe klanten in Franstalig België opleveren.

Waarom is dit belangrijk?

VDK, onder meer bekend als shirtsponsor van AA Gent, is vooralsnog alleen in Vlaanderen actief. De deal is een win-win: NewB vermijdt een pijnlijke ontbinding van de coöperatie en VDK vergroot zijn geografische voetafdruk.

In het nieuws: De algemene vergadering van NewB gaf massaal groen licht voor de alliantie met VDK, na de haperingen van eind vorig jaar. De Gentse spaarbank kan zo de nog circa 12.000 overblijvende bancaire klanten van NewB overnemen.

De deal in detail:

  • De circa 12.000 bancaire klanten van NewB, een kleine minderheid van ruim 117.000 coöperanten, kunnen in april overstappen naar VDK. Ze krijgen er een nieuw rekeningnummer en een nieuwe bankkaart. De gegevens van de coöperanten die geen bancaire klant zijn bij NewB, verhuizen niet mee.
  • Voor VDK, dat ongeveer 135.000 klanten telt, gaat het om een aanzienlijke uitbreiding van het klantenbestand. Daarvoor betaalt de spaarbank een vergoeding aan NewB, maar het gaat niet om een kapitaalinjectie.
  • NewB verliest later dit jaar definitief zijn banklicentie, maar kan zo toch een deel van zijn oorspronkelijke doelstelling – een coöperatieve ethische bank op de Belgische markt brengen – onrechtstreeks realiseren. Ook VDK heeft immers zijn roots in de coöperatieve beweging.
  • NewB zelf begint een tweede leven als bankagent, zeg maar exclusieve tussenpersoon, van VDK voor Wallonië en Franstalig Brussel. De hoop is dat NewB’s contacten bij Franstalige ngo’s en middenveldorganisaties de klantenwerving zal vergemakkelijken.

De winnaar: “Dat er zo’n ruime meerderheid van coöperanten ja zegt tegen ons gezamenlijke project, geeft ons vleugels”, zo reageerde VDK-topvrouw Leen Van den Neste. “We kijken er naar uit om de klanten van NewB te mogen verwelkomen, en om samen met NewB duurzaam bankieren in heel België waar te maken.”

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20