General Motors en Honda werken samen aan twee nieuwe elektrische wagens

De Amerikaanse autobouwer General Motors zet met zijn Japanse sectorgenoot Honda een samenwerkingsverband op voor de bouw van twee elektrische wagens. Over vier jaar zouden de auto’s op de markt moeten komen.

De samenwerking zal volgens de bedrijven gebruikmaken van het elektrischwagenplatform dat General Motors heeft ontwikkeld. Honda zou daarentegen verantwoordelijk zijn voor het design van de auto’s. De wagens zullen worden gebouwd in een Amerikaanse fabriek van General Motors. Ze zullen wel onder de naam van Honda op de markt worden gebracht.

Noord-Amerika

In eerste instantie zullen de wagens alleen in de Verenigde Staten en Canada op de markt worden gebracht. Over een mogelijke verkoop in andere regio’s van de wereld werden geen mededelingen gedaan.

General Motors zou het onderstel en de elektrische aandrijflijn voor de wagen leveren. Het platform doet daarvoor beroep op ultium-batterijen, die onder meer een grotere flexibiliteit mogelijk zou maken. Die aandrijflijn is ook verantwoordelijk voor een aantal nieuwe modellen van Chevrolet en Cadillac, twee dochtermerken van General Motors.

Eerder al maakte General Motors bekend een bedrag van 2,2 miljard dollar te reserveren om zijn fabriek van Detroit-Hamtramck om te bouwen voor de productie van autonome en elektrische wagens. Vermoedelijk zullen de nieuwe elektrische wagens van het samenwerkingsverband onder meer in die fabriek worden gebouwd.

De twee bedrijven voerden nog aan dat bekeken wordt of de onderlinge samenwerking nog kan worden uitgebreid. ‘Dit maakt duidelijk dat er op de sector een grote druk staat om technologieën en ontwikkelingskosten te delen,’ zegt het persbureau Reuters.

Hummer

Honda en General Motors werkten eerder al samen. Op het einde van de jaren 90 leverde Isuzu, een Japanse autobouwer waarin General Motors een aanzienlijk belang had, al dieselmotoren aan Honda. Bovendien bracht Honda ook het model Frontera van Opel, destijds een dochtermerk van General Motors, onder eigen naam op de markt. Meer recent werkten General Motors en Honda ook samen aan de ontwikkeling van waterstof als energiebron. De twee concerns werkten ook samen aan de Cruise Origin, een zelfrijdende auto die eerder dit jaar werd gepresenteerd.

General Motors en Honda hebben ook onafhankelijk van elkaar plannen voor de verdere uitbouw van een elektrische vloot. General Motors doet daarvoor onder meer op zijn dochtermerk Hummer beroep.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20