Gemeenten wachten niet tot vrijdag met verstrengingen, Jambon pareert kritiek op timing: ‘Het is altijd iets’

Enkele gemeenten hebben beslist om geen tijd te verliezen en de strengere Vlaamse coronamaatregelen vandaag al in te voeren in plaats van vrijdag, wanneer ze officieel ingaan. Ondertussen reageert Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) op kritiek over de timing: ‘Te vroeg, te laat. Het is altijd iets’, klinkt het.

De Vlaamse regering stelde dinsdagavond nieuwe coronamaatregelen voor. Alle indoorsportgelegenheden – zwembaden, wellness, sportzalen – gaan dicht, net als alle cultuurhuizen. Een vroegere avondklok komt er niet.

Er kwam echter al meteen kritiek op de beslissing, want de regels gelden pas vanaf vrijdag om 18 uur. Jambon reageerde in ‘De Ochtend’ op Radio 1 misnoegd. ‘Het is altijd iets. Vroeger was er kritiek als maatregelen te snel werden ingevoerd, nu te traag’, zei hij. ‘We vragen grote inspanningen van verenigingen en instellingen. Zij moeten hun leden verwittigen. Ook moet het ministerieel besluit nog opgesteld worden. Dat vraagt allemaal tijd.’

Vlucht vooruit

Enkele gemeenten nemen toch al de vlucht vooruit en sluiten alles vanaf vandaag. Aarschots burgemeester en voormalig Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten was de eerste om aan te kondigen dat ze de maatregelen al invoert. ‘Ons zwembad en cultureel centrum sluit, evenementen worden geschrapt’, liet ze weten. Dat gebeurt vanaf 18 uur deze avond.

Ook Gent wil eerder ingrijpen. ‘De cijfers zijn problematisch Er is geen tijd te verliezen, dit is een échte crisis’, zegt burgemeester Mathias De Clerq (Open Vld). Daar gelden de regels vanaf middernacht.

En tenslotte beslisten ook Oostende en Mechelen om sneller te schakelen. Ook daar gaan de maatregelen deze nacht in onder Open Vld-burgemeesters Bart Tommelein en Alexander Vandersmissen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20