Geld verdienen als Student, 7 ideeën op een rij!

 

Sinds de economische crisis toe heeft geslagen, hebben een heleboel volwassenen te kampen met de problemen op de arbeidsmarkt en dat is absoluut niet zonder reden: Het huidige werkloosheidcijfer is dan ook nog steeds relatief hoog waardoor er niet voor iedereen voldoende werk aangeboden kan worden.

Starters op de arbeidsmarkt versus werkloze volwassenen

schermafbeelding-2016-10-04-om-18-53-02Wat de meeste mensen echter niet weten, is dat jongeren het eveneens er zwaar hebben als ze op zoek gaan naar werk. De jongeren van tegenwoordig hebben namelijk geduchte tegenstanders op de arbeidsmarkt, namelijk de werkloze volwassenen. Een groot aantal starters op de arbeidsmarkt zullen in een groot aantal gevallen alle baantjes aannemen om maar een inkomen te hebben. Wanneer zij dan later iets beters kunnen krijgen, kunnen ze als nog de overstap maken en op die manier verder klimmen langs de arbeidsladder. In tijden dat de werkloosheid gestaag toeneem, dan kun je vooral in grote steden, een werkloosheidspercentage onder jongeren van wel 50 procent waarnemen.

Welke maatregelen kunnen jongeren treffen bij werkloosheid?

Helaas zal de felle concurrentie, die er is ontstaan tussen jongeren en werkloze volwassenen, ernstige gevolgen hebben binnen het personeelsbestand. Veel jongeren die niet in staat zijn om werk te vinden, zullen namelijk niet over de nodige werkervaring beschikken om over te stappen naar een reguliere baan op het moment dat ze hun opleiding af hebben gerond, of hebben gestaakt. Jonge mensen die willen werken, zullen dan ook steeds meer moeite hebben om hun beschikbare tijd te beheren, moeite hebben met carrière maken en niet altijd goed in teamverband kunnen werken. Onderzoeken laten dan ook zien dat jongeren die op de arbeidsmarkt worden ontmoedigd, vaak opgroeien tot moedeloze volwassenen met slechts een geringe mate van vertrouwen. Dit teruggelopen vertrouwen zal merkbaar worden in het personeelsbestand vanwege de negatieve invloed.

Een mogelijke reden voor dit fenomeen zou kunnen zijn dat een groot aantal jongeren een beroep doet op deeltijd banen om zo de kosten voor hun studie en hun levensonderhoud tijdens het studeren te kunnen betalen. Zonder een baan zullen jongeren dan ook hun dromen niet waar kunnen maken en zullen zij vaker afhaken van het hoger onderwijs of er zelfs helemaal niet meer aan willen beginnen omdat het financieel niet haalbaar meer is voor hen.

Ondernemerschap is de oplossing

Sommige studenten beginnen al vroeg in hun leven met een eigen bedrijfje (soms zijn de bedrijfseigenaren nog maar net twintig jaar oud). De meeste hebben maar één belangrijke reden om deze stap te zetten en een eigen onderneming op te starten, te weten: ze kunnen nergens een baan vinden. Dit ondanks het feit dat ze vaak wel beschikken over goede referenties, goede studieresultaten en ze bovendien een ijverige werknemer zijn. Ondanks dit alles bellen de meeste bedrijven waar deze studenten solliciteren hen niet eens terug. Om die reden kunnen veel mensen juist deze periode in hun leven als erg frustrerend beschouwen. De enige oplossing voor deze studenten lijkt dan ook vaak alleen nog een eigen bedrijf te zijn.

Gelukkig hebben de hedendaagse jongeren een ongelooflijk groot voordeel ten opzichte van de generaties die hen voorgingen: Zo hebben de studenten van vandaag meer middelen om kennis op kunnen bouwen en beschikken ze bovendien doorgaans over meer vaardigheden dan leeftijdsgenoten in het verleden. Op het moment dat deze jongeren de moed en het doorzettingsvermogen hebben om van deze voordelen te profiteren, dan zullen de mogelijkheden werkelijk enorme kansen bieden en geweldige resultaten kunnen boeken.

Zeker in de beginperiode van een startend bedrijf zal de jongere het niet makkelijk hebben, maar hun leven zal dan zeker ten goede allerlei veranderingen ondergaan. Zo zul je onder andere:

 • leren na te denken over elke stap die gezet moet worden,
 • hoe je moeilijke uitdagingen dient te overwinnen,
 • op welke manier je creatief kunt zijn,
 • hoe je je financiën moet beheren,
 • wat het betekent om diplomatiek te zijn,
 • hoe je een team dient te leiden.

Zakelijke ideeën voor jongeren

Met de komst van het internet zijn allerlei manieren om een ​​nieuwe vaardigheid te leren binnen handbereik van de meeste mensen gekomen. Ongeacht wat je wilt leren of welke kennis je op wilt dien, het is altijd essentieel om gebruik te maken van een betrouwbare informatiebron. Hoewel het internet in veel gevallen van onschatbare waarde kan zijn, bevat het eveneens een enorme hoeveelheid onjuiste informatie zodat je altijd op je hoede dient te zijn als je langs deze weg op zoek gaat.

Een aantal voorbeelden om als student geld te verdienen zijn:

1. Social Media adviseur

schermafbeelding-2016-10-04-om-18-56-15Alle studenten van tegenwoordig zijn groot geworden in het zogenaamde internettijdperk. Als gevolg hiervan heb je dan ook een significant voordeel ten opzichte van een groot aantal volwassenen. Je bent immers erg vertrouwd geraakt het wereld wijde web. Je hebt het internet van jong af aan leren kennen en begrijpen. Het is voor jou dan ook de normaalste zaak van de wereld om te werken met sociale netwerken, zoekmachines, en bloggen. Vandaag de dag zal een heleboel bedrijven bereid zijn om veel geld te betalen voor mensen die kennis van zaken hebben als het gaat om het gebruik van het internet en alles wat daarmee in verband kan worden gebracht. Het zal je dan ook niet verbazen dat er al een heleboel jongeren, en jongvolwassenen, zijn die hun kennis en vaardigheden aan hebben gewend en als sociale media consultant aan de slag zijn gegaan.

Hoe kun je als jongere aan de slag: in uiteenlopende boeken en op verschillende websites kun je alle ins en outs leren met betrekking tot het effectief gebruik van diverse sociale netwerken als een reclamemiddel. Door te leren op welke manier je deze vaardigheden toe kunt passen in de campagnes van kleine bedrijven in je eigen regio, en hen je diensten aan te bieden, kun je niet alleen nieuwe dingen creëren, maar deze ook beheren en onderhouden. Denk hierbij aan het maken en beheren van blogs, Facebook-paginas en een Twitter-accounts tegen een interessante vergoeding.

2. Online verkopen van zelfgemaakte creaties

schermafbeelding-2016-10-04-om-18-57-04Op het ogenblik dat je er handig bent in het maken van indrukwekkende kettingen, je gouden handen hebt als je met verf aan de slag gaat, je heerlijk warme sjaals breit, je prachtige foto’s neemt, je zelf zeep maak of als je oog hebt als het gaat om het uitzoeken van vintage kleding, dan is het vaak niet moeilijk om je werken aan de man te brengen.

Het verkopen van je kunstwerken, sieraden, kleding en andere ambachtelijke producten op speciale websites op het internet, zoals Etsy zal dan een geweldige manier zijn om geld te verdienen. Bovendien kun je dit werk prima vanuit je eigen huis doen. Er zijn dan ook een groot aantal kunstenaars dat genoeg geld weten te verdienen op deze manier. Door fulltime met hun ambacht of kunststijl bezig te zijn, kunnen zij dan ook aardig rondkomen. Op het moment dat je je geroepen voelt om ook met je creativiteit geld te gaan verdienen, dan is het internet de plaats om je geluk eens te beproeven en je werken te koop aan te bieden.

Hoe kun je als jongere aan de slag: allereerst moet je inventariseren welke producten je zou kunnen gebruiken bij het maken van je kunstwerken, sieraden, kleding of vintageproducten. Zodra je voldoende hebt gecreëerd om te kunnen verkopen, dan is de tijd rijp om alles te koop aan te bieden op een website die bedoeld is voor de doelgroep die je wilt bereiken. Als je je werken zelf weet te waarderen, dan zullen er vast meer mensen zijn die het eveneens mooi vinden, en van je zelfs willen kopen.

Overigens zou je er ook voor kunnen kiezen om online zelfbereide etenswaren te gaan verkopen, zoals:

 • delicatesse koekjes,
 • cupcakes,
 • sauzen,
 • snoepjes,

Indien je nu nog geen kunst maakt, of op een andere ambachtelijke wijze productief bent, maar je hier wel mee wilt gaan beginnen, dan kun je het internet afschuimen naar eenvoudige doe het zelf producten, zoals bak- of fashionblogs. In een heleboel gevallen kun je de kunst eerst ook even afkijken op de talloze doe het zelf video’s die online beschikbaar zijn.

3. Babysitten

schermafbeelding-2016-10-04-om-18-57-42Het opvangen van kinderen is een geweldige manier om als student geld te verdienen. Er zijn immers vrijwel geen kosten om een dergelijke business te beginnen. Alles wat je nodig hebt is een uitstekende reputatie en goede referenties. Daarnaast moet je natuurlijk de nodige affiniteit hebben met kinderen en de verzorging ervan. Als dit alles het geval is, dan dien je alleen nog wat ouders in je omgeving te vinden die van je diensten gebruik willen maken. Vaak zijn dit weeverdieners of mensen die zo nu en dan een avondje zonder hun kinderen op stap willen gaan. Als babysitter neem je dan de opvang en de verzorging van de kinderen op je. Hiervoor kun je een uur- of dagdeelvergoeding vragen die vooraf met de betreffende ouders is afgesproken.

Hoe als student aan de slag: in de buurt waar je woont, en waar je verwacht dat er gebruik gemaakt kan worden van je diensten, kun je reclameflyers verspreiden waar in je je diensten als babysitter. Je kunt ook op social media en plaatselijke websites jezelf als babysitter bekend maken. Natuurlijk kun je ook op verschillende banenwebsites een profiel plaatsen en je aanbieden als babysitter. In alle gevallen zul je rekening moeten houden met het feit dat extra trainingen, zoals reanimatie, of een diploma als erkende kinderopvang, je zult onderscheiden van een groot deel van de andere personen die in deze branche werk willen vinden. Tevens kun je extra geld verdienen als je bereid bent om ook ’s nachts, of enkele dagen aaneengesloten, te babysitten, bijvoorbeeld bij ouders die nachtdiensten draaien of een weekendje weg zijn zonder hun kroost.

4. Taxidienst voor kinderen

schermafbeelding-2016-10-04-om-18-58-07
Steeds meer ouders hebben naast hun drukke baan ook nog eens een overvolle agenda. Om die reden kun je dan ook al snel klanten vinden als je een taxidienst voor kinderen begint. Je vervoert dan kinderen naar balletles, muziekles, sportclubs of andere verenigingen zodat hun ouders langer door kunnen blijven werken, of meer tijd hebben om hun huishouden te runnen. Je bespaart hen immers een heleboel tijd door hun kinderen naar allerlei naschoolse activiteiten te brengen en vervolgens weer op te halen.

Hoe als student aan de slag: er zijn slechts een paar dingen die je echt nodig hebt om een taxidienst voor kinderen op te starten. In de eerste plaats zul je ouders moeten kunnen overtuigen dat je, hoewel je nog maar een beginnend bestuurder bent, toch niet roekeloos of onveilig rijgedrag gaat vertonen met hun kinderen op je achterbank. Een betrouwbare auto en een aantal referenties dat je goede rijgedrag kunnen bewijzen, zullen vaak al voldoende zijn. Ouders vinden het namelijk van groot belang dat hun kinderen worden vervoerd door iemand die nooit bij een ongeval betrokken is geweest, of die een snelheidsbekeuring heeft ontvangen.

Verder dien je een goede autoverzekering afgesloten te hebben, bij voorkeur met een hoge medische dekking voor aanwezige passagiers. Ook zul je een investering dienen te doen in een aantal goedgekeurde autozitjes als je kinderen echt veilig wilt vervoeren. Welke autozitjes je aan dient te schaffen hangt af van de leeftijd en het lichaamsgewicht van je jonge passagiers.

5. Computertrainer

schermafbeelding-2016-10-04-om-18-59-11De meeste studenten zullen zich niet meer kunnen herinneren hoe oud ze waren toen ze voor de eerste keer een computer gingen gebruiken. Je weet als student dan ook meestal goed hoe je problemen met een computer op kunt lossen, hoe je bestanden kunt organiseren, en hoe je gebruik kunt maken van Google om informatie te vinden die je nodig hebt. Hoewel dit allemaal essentieel vaardigheden zijn om vandaag de dag met een computer om te gaan, zal niet iedereen deze kennis en vaardigheden bezitten.

Om die reden heb je de mogelijkheid om je kennis en vaardigheden te gebruiken als je computertrainer wilt worden voor volwassenen en senioren. Je kunt je klanten onder andere leren hoe zij een eigen e-mailaccount aan kunnen maken, hoe ze kunnen navigeren op het internet of hoe zij zich aan kunnen melden voor zogenaamde RSS-feeds. Hoe als student aan de slag: om te beginnen kun je in overleg met bijvoorbeeld je plaatselijke openbare bibliotheek of buurthuis computertrainingen gaan verzorgen. Door je klanten vragen te stellen kun je er al snel achter komen wat ze wel, en juist niet, weten, als het gaat om het werken met een computer. Je klanten bepalen dus voor een groot zelf wat ze willen leren.

Een andere manier om je diensten als computertrainer onder de aandacht te brengen, is door in de buurt flyers te verspreiden, zoals bij seniorenwoningen, seniorencentra of andere verenigingen die met volwassenen of ouderen aan de slag gaan. Zodra één of meerdere aanmeldingen binnen hebt gekregen kun je in principe al aan de slag. In de regel zal mond op mond reclame je al gauw meer klanten bezorgen en kun je je trainingen uitbreiden.

6. Boodschappendienst

schermafbeelding-2016-10-04-om-18-59-51Hoe minder tijd mensen hebben, hoe groter hun hekel in de regel zal worden aan het doen van boodschappen. Om die reden heeft een boodschappendienst vaak redelijk kans van slagen Je gaat dan bijvoorbeeld één of meerdere boodschappen voor je klanten ophalen, neem hun huisdier mee naar een afspraak bij de dierenarts, haalt hun kinderen op bij de kinderopvang, en brengt de wat oudere kinderen naar een vereniging, club of vriendjes. Hoewel je een breed scala aan werkzaamheden aanbiedt, zal het werk op zich vrij eenvoudig zijn.

Hoe als student aan de slag: je moet je klanten in het bijzonder gaan zoeken onder senioren, gezinnen uit de midden- en hogere klasse en ouders die het te druk hebben om bepaalde zaken voor hun kinderen zelf te regelen. Je hebt echter wel een betrouwbare auto en goede referenties nodig om een boodschappendienst te beginnen. Je zult immers regelmatig met het geld van anderen op zak lopen. Je zou verder nog kunnen overwegen om een zekere korting aan te beiden voor bijvoorbeeld senioren om zo voet aan de grond te krijgen, of zelfs een paar gratis werken om een aantal goede referenties in de wacht te slepen. Op verschillende websites kun je inspiratie op doen voor de werkzaamheden die je zoal aan kunt bieden.

7. Verhuishulp

schermafbeelding-2016-10-04-om-19-00-23Verhuizen kan een heleboel stress en spanningen met zich meebrengen, in het bijzonder als een heleboel spullen hebt, of een groot huis in moet richten. Als student kun je dan ook aardig wat geld verdienen als verhuishulp. Je kunt niet alleen aanbieden om het zwaardere sjouwwerk voor een groot deel voor je rekening te nemen, maar ook het in- en uitpakken kan tot je werkzaamheden gaan behoren. Een verhuishulp zal vooral erg interessant zijn voor senioren die het inpak- en verhuiswerk zowel lichamelijk als emotioneel erg zwaar vinden.

Hoe als student aan de slag: je kunt beginnen met het gratis helpen verhuizen van een bekende. Je kunt een vriend vragen om foto’s te maken van alle werkzaamheden die je hierbij uitvoert. Deze foto’s kun je vervolgens gebruiken bij het opzetten van een eenvoudige website waarmee je reclame maak voor je diensten. Zorg er eveneens voor dat u een goede referentie krijgt van alle klanten die hebt geholpen.

Vervolgens kun je starten met het opzetten van een netwerk, bijvoorbeeld in bejaardencentra en wijken waar veel ouderen wonen. Op het moment dat senioren gaan verhuizen, hebben altijd een enorme hoeveelheid dierbare bezittingen, maar ook een heleboel spullen die overbodig zijn geworden. Door echter een samenwerking met een verzorgingshuis in de buurt kun je helpen om nieuwe bewoners inpakken van hun oude woning en het seniorencentrum te verhuizen.

Overige ideeën

Uiteraard is de bovenstaande opsomming, van mogelijkheden om als student geld te verdienen, slechts beperkt. Door even te brainstormen en je fantasie te gebruiken, kun je echter zelf ook op ideeën komen die je aan leuke verdiensten kunnen helpen. Indien je werkelijk niets meer kunt bedenken, dan kun je altijd nog een kijkje nemen op het internet. Er zijn immers talloze banen en ideeën die je als student kunnen helpen om geld te verdienen. Je zou in bepaalde richtingen kunnen gaan denken waar van je weet dat je talent hebt, zoals:

 • Het geven van bijles in een schoolvak waar je in uitblinkt,
 • Het geven van muziekles als je een instrument goed weet te bespelen,
 • Opruimen na oplevering van een woning,
 • Garageverkopen organiseren,
 • Decoraties aanbrengen voor bepaalde feestdagen,
 • Honden uitlaten voor baasjes die bijvoorbeeld overdag werken,
 • Tuinonderhoud, zoals het maaien van het gazon en het wieden van onkruid,
 • Een moestuin aanleggen en onderhouden voor anderen,
 • Professioneel blogs gaan schrijven,
 • Freelance teksten schrijven,
 • Het maken en afdrukken van unieke T-shirts,
 • Biologische groenten, fruit en kruiden telen en verkopen aan bijvoorbeeld restaurants,
 • Verkoper worden op veilingwebsites, zoals eBay,
 • Gebruikte studieboeken verkopen,
 • Het maken van gastronomische jam, gelei, en saus.

Belastingaangifte niet vergeten

Als je als student geld dan mag je absoluut niet vergeten dat er een maximum is gesteld aan de extra inkomsten die je per jaar op deze manier binnenhaalt. Indien je namelijk meer dan de vastgestelde drempel verdient, dan zul je de inkomsten van je bedrijf aan dienen te geven bij de belastingdienst onder de noemer van inkomstenbelasting. Je zult dan inkomstenbelasting moeten gaan betalen naast je persoonlijke belasting (de belasting waarvan onder andere de sociale zekerheid dekt).

In veel gevallen zal het doen van belastingaangifte een flinke klus zijn, maar het is wel wettelijk verplicht. Op het moment dat je dan ook geen belastingaangifte doet, dan kun je te maken krijgen met forse boetes. De belastingdienst heeft een uitgebreide website met daarop een FAQ-pagina voor ondernemers. Op deze pagina kun je onder andere te weten komen hoe je de te betalen belasting kunt schatten en hoeveel geld je aan het eind van elk kwartaal aan de belastingdienst verschuldigd bent. Op de website van de belastingdienst vind je verder nog een heleboel handige tips en adviezen die je kunnen helpen wanneer je als student een eigen bedrijfje op wilt zetten.

Conclusie

Een eigen bedrijfje starten is, ook voor studenten, een ongelooflijke beloning als het eenmaal goed gaat lopen. Het hebben van een bedrijfje zal een heleboel uitdagingen met zich meebrengen, maar dan is het juist de kunst om je niet te laten ontmoedigen door de typische pieken en dalen van een startende onderneming. Doorzettingsvermogen en creativiteit zijn in dit geval dan ook de meest belangrijke eigenschappen die je nodig hebt om als student een geslaagde ondernemer te worden.

Zelfs als je niet direct het succes boekt dat je eigenlijk zou willen, zul je kennismaken met nieuwe vaardigheden en ervaringen die later wellicht van onschatbare waarde blijken te zijn. Bovendien dien je je te bedenken dat ook de stad Rome niet in één dag is gebouwd en dat je dus ook niet van jezelf mag verwachten dat je onderneming vanaf het begin succesvol en winstgevend zal zijn.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20