Voor veel mensen is het moeilijk om nee te zeggen als een familielid of goede vriend om (financiële) hulp vraagt. Helaas is het niet in alle gevallen verstandig om positief te antwoorden op een dergelijke hulpvraag. In het bijzonder als het om geld gaat dan dien je een heleboel zaken te overwegen. Op die manier kun je namelijk niet alleen voor jezelf, maar ook voor de steller van de hulpvraag, voorkomen dat er financiële problemen ontstaan, of deze alleen maar groter worden.
Leen niet te gemakkelijk geld uit aan familie of vrienden
Nee, zeggen tegen een dierbaar familielid of een goede vriend, als deze je om financiële hulp vraagt, is erg moeilijk. Je wilt deze persoon immers graag helpen en niet voor het hoofd stoten met een negatief antwoord. Maar op het moment dat iemand geld van je wil lenen dan zal je altijd zekerheid moeten hebben of de persoon in kwestie wel voldoende verantwoordelijk is om je geld terug te betalen. Dit is erg eenvoudig na te gaan, door te kijken of er niet te vaak aankopen worden gedaan die niet echt noodzakelijk zijn. Op het ogenblik dat dit wel het geval is dan dien je extra goed na te denken of je het gevraagde geld wel verantwoord uit kunt lenen. Bij iemand die daarentegen geen buitensporige aankopen doet en financieel goed bezig is, bijvoorbeeld door:
- bestaande schulden aan te pakken,
- alle rekeningen op tijd te betalen.
dan is het misschien wel verantwoord om je hulp aan te bieden en een verantwoord geldbedrag uit te lenen.
Alleen geld dat over is uitlenen
Indien je iemand l wilt helpen door geld uit te lenen dan moet je er in alle gevallen rekening mee houden dat je zelf voldoende geld blijft houden om rond te komen. Financieel in de problemen komen doordat je een ander helpt, lost namelijk niets op. Hoe egoïstisch het misschien ook mag klinken, toch dien je altijd zelf ook je prioriteiten te stellen. Zeker op het moment dat je zelf eveneens een huishouden hebt dat onderhouden moet worden. Je bent dus alleen in staat om iemand verantwoord geld te lenen als je zelf voldoende overhoudt. Verder is het verstandig om ook voldoende spaargeld over te houden zodat je zelf niet in geldnood komt bij een financiële tegenslag. In geen geval is het aan te raden om geld aan anderen uit te lenen dat bestemd is voor je pensioen of voor het opvangen van onverwachte tegenslagen.
Samen met anderen een lening ondertekenen
In bepaalde gevallen kunnen familieleden of goede vrienden je vragen om samen met hen leencontract te ondertekenen. De ondertekening van een leenovereenkomst brengt echter een grote verplichting met zich mee omdat je medeverantwoordelijk wordt gesteld voor alles wat met de betreffende lening te maken heeft. Hierbij kun je denken aan een eventuele achterstand in de betalingen. Voordat je samen met een ander een leencontract ondertekent, dien je je financiële situatie grondig te checken.
Alleen wanneer je financieel gezond genoeg bent om dergelijke onverwachte risico’s te aankunt, kun je overwegen om akkoord te gaan. Wanneer je twijfelt aan je financiële gezondheid dan kun je beter direct afzien van ondertekening en geen onnodige risico nemen. Op het moment dat je besluit om akkoord te gaat met de lening en dus samen met een ander de overeenkomst tekent, dan dien je er voor te zorgen dat je je financiële situatie elk jaar nauwkeurig beoordeelt.
Bespreek vooraf de leenvoorwaarden
Zodra je een familielid of goede vriend geld uitleent dan moet je samen vooraf de leenvoorwaarden goed doornemen. Vanwege de geldproblemen van de betreffende persoon zul je het maandelijkse aflossingsbedrag redelijkerwijs af dienen te stemmen op de betalingsmogelijkheden. Een kleinere aflossingstermijn per maand is uiteraard eenvoudiger te voldoen dan een groter bedrag ineens.
Stel een leencontract op als je geld uitleent
Veel mensen vinden het lastig om te sprake te brengen, maar zeker als je geld uitleent aan familie of vrienden, is het altijd goed om een bewijs te hebben van de verstrekte lening. In een leencontract dien je dan ook zaken te vermelden die met de lening te maken hebben, zoals:
- het uitgeleende bedrag,
- de maandelijkse aflossingstermijnen,
- de looptijd,
- een eventuele vergoeding voor het verstrekken van de lening.
Het leencontract dient vervolgens door beiden ondertekend te worden. Bij voorkeur laat je ook nog een onafhankelijke getuige het leencontract ondertekenen. Geld lenen aan een familielid of goede vriend betekent niet dat jullie privacy opeens niet meer gewaarborgd hoeft te worden. De lening dien je dan ook verder tussen jullie twee houden.