België begeleidde laatste weken 240 mensen, waaronder 170 Belgen, uit Afghanistan

170 Belgen verlieten de laatste weken Afghanistan via Qatar Airways naar Qatar. 70 mensen hebben ook de grens overgestoken tussen Afghanistan en Pakistan, na een gezamenlijke operatie van Buitenlandse Zaken, Defensie en Asiel en Migratie, in samenwerking met de Pakistaanse autoriteiten. Dat bevestigt het kabinet Buitenlandse Zaken.

In augustus vorig jaar evacueerde België zo’n 1.430 mensen uit Afghanistan. Die evacuaties stopten amper twee weken na de machtsgreep van de taliban op 15 augustus.

De rechtstreekse evacuaties door het Belgisch leger stopten op 27 augustus omdat de veiligheid in de luchthaven van Kaboel niet meer gegarandeerd kon worden. Belgen die daarna het land wilden verlaten, konden dat via Qatar Airways. Qatar onderhoudt goede relaties met het Westen en met de taliban.

Voor Defensie gewerkt

Zo zijn er “de laatste weken een 170-tal Belgen (inclusief hun kerngezin) en houders van een geldige Belgische verblijfstitel per vliegtuig naar Doha (hoofdstad van Qatar, red.) gebracht, vanwaar zij naar België konden doorreizen”, deelt het kabinet van Buitenlandse Zaken mee.

“De Belgische ambassade in Pakistan heeft er bij de Pakistaanse autoriteiten op aangedrongen om ook oplossingen te blijven vinden voor personen in Afghanistan die niet beschikten over de nodige reisdocumenten om via Qatar of over land uit te reizen.”

“Pakistan heeft een tijdelijke facilitatieprocedure voorzien voor de toegang tot zijn grondgebied van mensen in Afghanistan die niet over de nodige documenten beschikten om een Pakistaans visum in Kaboel te kunnen aanvragen en die op evacuatielijsten naar derde landen zoals België stonden.”

Sinds 6 januari zijn op die manier 70 mensen de grens overgestoken tussen Afghanistan en Pakistan, aldus Buitenlandse Zaken. “Het gaat om personen met de Belgische en Afghaanse nationaliteit, vooral mensen die voor Defensie en mensenrechtenverdedigers hebben gewerkt. Zij zullen naar België worden overgevlogen.”

Zij zijn “verzameld in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad” en zullen “een dezer dagen het vliegtuig naar België nemen”, schrijft De Morgen en wordt aan Business AM bevestigd door Buitenlandse Zaken.

Evacuatielijst

Defensie, die de geëvacueerden naar België overvliegt, wil niet bevestigen hoeveel mensen er exact zullen meegenomen worden. “Eens ze in België zijn, zullen we daarover communiceren”, horen we bij het kabinet van minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS).

België heeft voor mensen die het land willen verlaten een evacuatielijst. Op die lijst stonden in september enkele honderden namen. Momenteel is het niet duidelijk hoeveel personen er nog op de lijst staan.

(mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.