Geen quarantaine als u bij contact met coronapatiënt mondmasker droeg

Isopix

Wie in contact is gekomen met een coronapatiënt terwijl hij en de patiënt een mondmasker droegen, moet niet langer in quarantaine gaan. Dat is bekendgemaakt op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum. 

Vandaag wordt er gesproken van een hoogrisicocontact zodra u langer dan 15 minuten in contact bent gekomen met een besmet persoon en waarbij u de afstandsregel van 1,5 meter niet heeft kunnen respecteren.

Er komt nu een belangrijke nuance op de bovenstaande regel. Zo liet viroloog Steven Van Gucht tijdens de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum weten dat wanneer beide mensen op het moment van een nauw contact een mondmasker droegen, er sprake is van een laagrisicocontact. ‘In dat geval is een test niet nodig en moet u ook niet in quarantaine’, verduidelijkte hij. 

Geen volledige bescherming

Van Gucht benadrukte wel dat de mondmasker geen volledige bescherming biedt. ‘U kunt ook nog besmet worden, zelfs als u een mondmasker draagt. Daarom is het is belangrijk dat u gedurende twee weken extra voorzichtig blijft en u zich laat testen bij het minste symptoom’, klonk het tijdens de persconferentie. 

Van Gucht liet ook zijn licht schijnen over de situatie in het buitenland. Hij had het daarbij in het bijzonder over Frankrijk. Hij sluit niet uit dat het volledige land volgende week een rode zone wordt. Dat is al geval voor Malta, Luxemburg, Roemenië, Tsjechië en IJsland.