Geen nieuwe maatregelen maar ‘strenger toezicht’ op naleving

Het overleg tussen premier Sophie Wilmès, experts en minister-presidenten heeft geen verstrenging van de maatregelen opgeleverd.

Het overlegcomité zat deze ochtend samen om de verhoging van het aantal besmettingen te bespreken. Deze week kwamen er tot 60 procent extra besmettingen bij, dat maakte de experts bezorgd. Viroloog Marc Van Ranst sprak zelfs over een tweede golf. Het overlegcomité kwam daarom sneller samen dan de Veiligheidsraad. Maar er komen dus geen nieuwe maatregelen. De nieuwe besmettingen bevinden zich voornamelijk in kleine groepen, het gaat om lokale opstoten.

Versoepelingen niet teruggedraaid

De volgende Veiligheidsraad, gepland voor deze donderdag, blijft vooralsnog staan. Mogelijk komen er dan toch nieuwe maatregelen of worden de versoepelingen nog uitgesteld. Maar met het huidige patroon is het niet nodig om de versoepelingen terug te draaien. Dat staat te lezen in een persbericht.

Wel wil de overheid extra inzetten op de naleving van de huidige maatregelen. Dat wil zeggen dat er strenger zal toegezien worden op het dragen van mondmaskers in winkels en op het openbaar vervoer. De anderhalve meter-regel blijft in voege. Ook handen wassen en ontsmetten blijft cruciaal. De grootte van de bubbels blijft op 15 personen.

Strenger

‘Er is aangedrongen om de maatregelen die er nu zijn beter te laten naleven. Ik ga daar met alle gouverneurs contact over hebben’, zei Pieter De Crem aan VRT NWS. ‘Dat gaat dan over sluitingsuur en afstand houden. De boetes zijn streng genoeg, ze starten op 250 euro en gaan dan tot 750 euro. We gaan nogmaals aan burgemeesters herhalen wat er moet gebeuren.’

Daarnaast is er natuurlijk de kwestie van de contacttracing. Het overlegcomité benadrukt hoe belangrijk het is dat u de gegevens van mensen waarmee u in contact bent gekomen, doorgeeft, als u besmet raakt. Dat doen veel mensen op dit moment niet en dat is een bezorgdheid, meldt het comité.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20