Sterke stijging aantal besmettingen, overlegcomité komt samen

Sciensano heeft op zondag opnieuw het gemiddeld aantal besmettingen doorgegeven en daar tekent zich een sterke stijging af.

Ook de voorbije dagen was die stijging merkbaar. Die zet zich nu door: het aantal nieuwe infecties tussen 9 en 15 juli is met 61 procent gestegen ten opzichte van vorige week. Gisteren lag dat cijfer nog lager, op 46 procent.

Daarom komt vandaag een overlegcomité samen, die bereiden normaal de Veiligheidsraad van donderdag voor, maar kunnen ook al grote beslissingen nemen. De mondmaskerplicht kwam bijvoorbeeld van bij het overlegcomité.

Er liggen bij het overlegcomite twee zaken op tafel:

  • Enerzijds gaat het natuurlijk over de versoepeling van de maatregelen. Op 1 augustus komt die versoepeling er normaal. Dan mogen er buiten grotere groepen samenkomen, bijvoorbeeld. Het kan, en het ziet er waarschijnlijk uit, dat die versoepelingen niet doorkomen.
  • Daarnaast gaat het ook over de fout lopende contacttracing. Het comité moet beslissen of er mag gevraagd worden waar mensen zijn geweest, niet alleen met wie ze hebben afgesproken. Daarnaast zouden ook de huisartsen ingeschakeld worden om aan contacttracing te doen. Zij kunnen dat echter niet alleen, liet verantwoordelijke Karine Moykens al optekenen.
  • Momenteel ziet het er niet naar uit dat er nu al verstrengingen van de maatregelen komen, maar het blijft daarvoor wachten tot het einde van de vergadering. Om 10 uur zit Wilmès samen met experts en een aantal grote politieke spelers, zoals de minister-presidenten van de deelstaten.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20