Geen massavaccinatie voor tieners in het Groot-Brittannië

Groot-Brittannië gaat gezonde kinderen en tieners niet massaal vaccineren, meldt de Britse krant The Telegraph. Er zullen wel vaccins aangeboden worden aan kwetsbare 12- tot 15-jarigen en aan jongeren die op het punt staan 18 jaar te worden.

Volgens de krant zou het Britse comité voor vaccinatie en immunisatie de ministers hebben afgeraden om alle kinderen te vaccineren zolang er geen nadere gegevens over de mogelijke risico’s voor tieners beschikbaar zijn. 

Volgens de richtsnoeren die volgens The Telegraph maandag zullen worden bekendgemaakt, zullen er wel vaccins worden aangeboden aan kinderen tussen 12 en 15 jaar die kwetsbaar worden geacht voor het coronavirus of die samenleven met volwassenen met een verhoogd risico op een ernstig verloop van Covid-19. Ook zouden alle 17-jarigen die binnen de drie maanden hun 18de verjaardag vieren de kans krijgen om zich te laten vaccineren.

“Voordelig om kinderen te vaccineren”

De maatregel staat haaks op de beslissingen die zijn genomen door landen als de Verenigde Staten, Israël en Frankrijk, waar kinderen ouder dan 12 jaar wel worden gevaccineerd. Ook in ons land zijn uitnodigingsbrieven voor jongeren tussen 12 en 15 jaar al de deur uit. Deze groep tieners heeft wel toestemming nodig van de ouders om gevaccineerd te kunnen worden. 

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke moedigde onlangs alle ouders van tieners tussen 12 en 15 jaar om hun kinderen te stimuleren om in te gaan op hun uitnodiging. “We adviseren ouders absoluut om het te doen. Daar is geen enkele twijfel over”, zei hij in Terzake

“De experts hebben ons gezegd dat het probleem van de ontstekingen niet ernstig is voor kinderen”, zei Vandenbroucke. “Je kan die perfect aanpakken en ze zijn bovendien uiterst zeldzaam. Het is heel duidelijk, als je het puur individualistisch naar de kinderen kijkt, is het voordelig van de kinderen om zich te laten vaccineren. Het voordeel van niet ziek te worden, weegt sterk op tegen pijn in de arm, vermoeidheid en een beetje koortsig voelen.”

Voorlopig alleen Pfizer-vaccin

Voorlopig is er enkel toestemming door het Europese geneesmiddelenagentschap EMA om het vaccin van Pfizer/BioNTech vanaf de leeftijd van 12 jaar toe te dienen. Nieuwe studies lopen momenteel in jongere leeftijdsgroepen en bij de andere vaccins. Verwacht wordt dat we in de tweede helft van 2021 voldoende gegevens hebben om een aanbeveling te kunnen maken over vaccinatie bij kinderen.

Meer
Mijn Volglijst
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20