Zeer weinig kinderen hoeven bescherming tegen Covid, volgens grote Britse studie

De meeste jongeren lopen een “extreem laag” risico op ziekte en overlijden door Covid-19 en hoeven zich niet tegen het virus te beschermen, stellen onderzoekers van een grote Britse studie.

Waarom is dit belangrijk?

Kinderen worden gelukkig niet erg ziek, maar geven het virus wel nog steeds door. Dat is problematisch want Pfizervaccins blijken maar tot zes maanden effectief, armere landen wachten nog steeds op hun eerste prik en Japan heeft net de noodsituatie aangekondigd. Wie dacht dat de pandemie over zou zijn eenmaal iedereen bij ons gevaccineerd was, vergat globalisering in acht te nemen.

De studie zou de meest grondige zijn over dit onderwerp tot nu toe. De gezamenlijke analyse van University College London (UCL) en de universiteiten van Bristol, York en Liverpool ondersteunt medische rapporten die stellen dat kinderen en tieners minder kans hebben op opname of ernstige gevolgen van het virus. Kwetsbare kinderen, met onderliggende aandoening of handicap, hebben wel meer kans op ernstige symptomen. Toch zou zelfs die groep minder risico lopen dan een volwassene.

In Engeland zijn de afgelopen weken enorm veel jongeren tussen 15 en 29 jaar besmet geraakt. De snelste stijging vond plaats bij kinderen van 5 tot 14 jaar. Deze stijging zou kunnen betekenen dat kinderen een zekere rol in besmettingen spelen. Zeker omdat 68 procent van de volwassenen in het Verenigd Koninkrijk tenminste één prik kreeg en 50 procent al twee. 

Delta maakt geen verschil voor kinderen

De conclusies zijn gebaseerd op gegevens van februari. Toen was er nog geen sprake van Delta in de mate van vandaag. Toch, zegt de studie, is de situatie sindsdien niet veel veranderd voor kinderen. Ook van de Delta-variant worden ze minder ziek.

De studie stelt ook dat de kans op hospitalisatie voor iemand onder 18 ongeveer 1 in 50.000 was in het eerste jaar van de pandemie. Zelfs kinderen die astma of een soortgelijke aandoening hebben, zouden zeer weinig risico lopen. 

Kinderen hoeven dus minder bescherming dan volwassenen als het om covid gaat. Dat betekent echter niet dat ze niemand meer kunnen besmetten. Of kinderen ook de echt de superverspreiders van het virus zijn, zal verder onderzoek nog moeten uitwijzen.

(evb)

Lees ook: Reisapp CovidsafeBE is beschikbaar: zo werkt het

Meer
Mijn Volglijst

Europese beurzen sluiten lager

02/12/2021 17:31

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag lager gesloten. De Stoxx Europe 600 index leverde 1,2 procent in op 465,44 punten, de Duitse DAX daalde 1,4 procent tot 15.263,11 punten, de Franse CAC 40 verloor 1,3 procent op 6.795,75 punten en de Britse FTSE 100 sloot 0,6 procent in het rood op 7.129,21 punten.

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20