Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 04 APR

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Geen EU-budget meer voor militaire mobiliteit

Logo Business AM
Economie

26/02/2020 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

In crisissen moeten de Europese legers op een vlotte mobiliteit kunnen rekenen. - Robert Michael/Picture Alliance

Naast onder meer innovatie en ruimtevaart krijgt ook defensie binnen het budget van de Europese Unie minder ruimte. Het grote slachtoffer van die afbouw is de militaire mobiliteit, waarvoor in de huidige plannen geen enkel bedrag meer lijkt voorzien.

‘Oorspronkelijk had de Europese Commissie in het nieuwe meerjarenplan voor militaire mobiliteit een budget voorzien van 6,5 miljard euro,’ aldus Euractiv. ‘Dat was onder het Finse voorzitterschap van de Europese Unie al tot 2,5 miljard euro teruggebracht.’

‘In de voorstellen van Charles Michel, voorzitter van de Raad van Europa, was er nog sprake van 1,5 miljard euro. In de jongste technische documenten van de Europese Commissie is dat budget nagenoeg tot nul herleid.’

Militair Schengen

Critici wijzen erop dat deze besparingen indruisen tegen de beloftes dat Europa grotere aandacht aan het geopolitiek beleid zou wijden. ‘De wereld wordt steeds gevaarlijker en allianties zijn veel volatieler geworden,’ zegt onder meer Nathalie Loiseau, voorzitter van het Subcommittee on Security and Defence (Sede) in het Europese Parlement. ‘Europa moet zich dan ook zelf van de nodige verdedigingsmiddelen voorzien.’

Militaire mobiliteit moet ervoor zorgen dat legeruitrusting bij crisissen op een gemakkelijke manier door de Europese Unie kan reizen. Daarbij moeten fysieke, adminstratieve en legale hindernissen worden geëlimineerd of tot een minimum herleid.

‘Militaire mobiliteit is binnen de Europese Unie als een cruciale pijler van de defensie-strategie bestempeld’, aldus Euractiv. ‘Over het concept is er nooit grote politieke onenigheid geweest. Vele partijen hoopten dat deze samenwerking tot een Militair Schengen zou kunnen uitgroeien.’

Navo

Frankrijk is een van voorstanders van grotere investeringen in een gemeenschappelijk Europees defensiebeleid. Maar ook elders zal men weinig opgetogen zijn met de geplande besparing.

Onder meer lidstaten in Centraal-Europa en Oost-Europa zullen zich aan een grotere externe potentiële bedreiging – in dit geval Rusland – voelen blootgesteld. Die lidstaten beschouwden militaire mobiliteit als een toekomstige garantie voor de verdediging van hun oostflank.

‘Militaire mobiliteit is daarnaast ook een cruciale pijler van de samenwerking tussen de Europese Unie en de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (Navo)’, betoogt Justyna Gotkowska, onderzoeker bij het Centre of Eastern Studies in Warschau. ‘Om efficiënt te kunnen ingrijpen, moet de Navo zich gemakkelijk te land, ter zee en te water kunnen begeven.’

Het probleem dreigt volgens de experts al deze lente aan de oppervlakte te komen. Dan moeten tijdens de oefening Defender 2020 ongeveer 37.000 soldaten naar Polen en de Baltische staten worden verplaatst. Dat zou de grootste verplaatsing van Amerikaanse troepen op Europees grondgebied van de jongste vijfentwintig jaar zijn.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton