‘Frankrijk moet zijn kernarsenaal onder de paraplu van de Navo of de EU onderbrengen’

Een vertrouweling van de Duitse bondskanselier Angela Merkel vraagt Frankrijk om zijn kernarsenaal onder de paraplu van de Navo of de EU onder te brengen.

In een interview met de Berlijnse Tagesspiegel zegt Johann Wadephul, die vicevoorzitter is van de parlementsfractie van de CDU, dat zijn land een samenwerking met Frankrijk in het vooruitzicht moet stellen inzake kernwapens. De uitspraken zijn ongewoon, omdat Duitsland zich altijd fundamenteel antikernwapens opstelt en het onderwerp zelf in het land nog vaak taboe is.

Volgens Wadephul ‘moet Duitsland zich bereid tonen met eigen capaciteiten en middelen deel te worden van het nucleaire afschrikmiddel’. In ruil daarvoor moet Frankrijk dan zijn nucleaire capaciteiten onder het commando van de Navo of de EU brengen.

‘President Macron heeft ons al meer dan eens gevraagd om meer durf te tonen voor Europa. Hij kan nu tonen dat ook hij daartoe bereid is. Het zal tijd vergen, maar het debat moet nu op gang worden gebracht.’ Nog volgens de Duitse politicus heeft de globale opstoot van nationalisme Europa niet veiliger gemaakt.

Duitsland en de VS werken op dat vlak al samen. Zo kunnen Duitse vliegtuigen Amerikaanse kernbommen transporteren, die op Duits grondgebied worden bewaard.

Ook Duits minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer denkt dat haar land meer moet doen in het kader van de Navo. Een verwijt dat de Amerikaanse president Trump al meer dan eens richting onze oosterburen heeft gelanceerd. 

Harari: ‘Iedereen wil nu eigen nucleaire wapens’

De Israëlische filosoof Yuval Noah Harari ziet de nucleaire wapenwedloop als een van de drie grote gevaren van deze tijd. Hij waarschuwde daar vorige week nog eens voor, tijdens zijn passage in ons land, waar hij meer dan 5.000 mensen toesprak bij een evenement georganiseerd door ons zusterblad Newsweek.

Volgens Harari leiden het Amerikaanse en Britse isolationisme tot de verstoring en desintegratie van een internationaal systeem dat bepaalde regels volgde. Dat zou een nieuwe, nog gevaarlijkere nucleaire wapenwedloop tussen verschillende landen kunnen aanwakkeren, aldus de joodse denker.  

‘Neem nu Duitsland. Als Duitsland er niet meer op kan vertrouwen dat de VS en Groot-BrittanniĂ« Duitsland zullen steunen in een confrontatie met de Russen, zullen de Duitsers zeggen: We hebben zelf nucleaire wapens nodig. De VS zijn niet meer te vertrouwen. Hetzelfde met Japan en Zuid-Korea. Met de Saudi’s en de Turken ook.’

Harari verwees naar de speech van de Amerikaanse president Trump in Davos. ‘Wat was zijn boodschap voor de wereldleiders, de politici en zakenlui die in Davos bij elkaar zaten? Zijn boodschap was: America first. Wij doen alleen wat onze belangen dient. Doe gewoon hetzelfde. Dat zal ook op economisch vlak problemen geven. Maar wat betekent dat als je in politieke en militaire termen denkt? Dat de Duitsers hun eigen nucleaire wapens nodig hebben? En de Japanners ook? Dat is heel gevaarlijk.’

Meer
Laatste update:
Laatste update:
Lees meer...
Markten
BEL20