Gedragsanalyse versterkt brandstofefficiëntie van piloten Virgin Atlantic

Piloten van luchtvaartmaatschappij Virgin Atlantic hebben met behulp van een speciaal programma op minder dan zes maanden tijd het equivalent van duizend ton brandstof bespaard. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. De piloten konden daarbij terugvallen op de platform Signol, een programma dat van data en gedragsanalyse gebruik maakt om het brandstofverbruik en de uitstoot van koolstofdioxide te verminderen.

De toepassing van Signol doet beroep op gegevensanalyse om op een gepersonaliseerde basis aan piloten aanbevelingen te doen om de meest efficiënte vlucht – vanuit het perspectief van brandstofverbruik – uit te voeren.

Individuele feedback

De kapiteins krijgen daarbij een individuele feedback – op basis van hun vliegstijl – die hen moet toelaten het brandstofverbruik van hun vliegtuig te verminderen, rekening houdend met de regelgeving en de veiligheidsnormen.

Virgin Atlantic exploiteert een van de jongste en duurzaamste vloten met tweemotorige vliegtuigen. De inzet van Signol eerder dit jaar maakt deel uit van de intentie van de maatschappij om de uitstoot van koolstofdioxide verder te verminderen.

“We doen al meer dan tien jaar inspanningen om het verbruik van brandstof en de uitstoot van koolstofdioxide te beperken”, merkt Corneel Koster, directeur van Virgin Atlantic, op. “Daarvoor hebben we een programma voor brandstofefficiëntie ontwikkeld. Het bedrijf is echter steeds op zoek naar innovaties die de efficiëntie naar een volgend niveau kunnen brengen.”

Koster wijst er daarbij op dat Virgin Atlantic miljarden dollar heeft geïnvesteerd om zijn vloot met klimaatvriendelijker vliegtuigen uit te rusten. “Daardoor heeft Virgin Atlantic een van de jongste en duurzaamste vloten uit de wereldwijde luchtvaart”, stipt hij aan.

“Daarnaast blijven we echter ook investeren in partners die het bedrijf kunnen helpen bij zijn missie om een ​​koolstofarme toekomst te creëren. De samenwerking met Signol is daarvan een sprekend voorbeeld.”

Betaalbaar

“De luchtvaartindustrie eist betaalbare milieuvriendelijke oplossingen“, benadrukt Natasha Gedge, directeur van Signol. “Wij zijn dan ook verheugd om door de samenwerking met Virgin Atlantic op enkele maanden tijd voor een bedrag van 1 miljoen pond aan brandstof te hebben kunnen helpen besparen.”

“Er is nog veel werk aan de winkel om de luchtvaartindustrie uitstootarm te maken, maar de ontwikkeling van nieuwe technologieën en brandstoffen kost tijd. Signol helpt echter bedrijven hun gedrag aan te passen om de emissies van koolstofdioxide vanaf de eerste dag te verminderen en binnen enkele maanden – louter op basis van gedragsverandering – significante brandstofbesparingen te realiseren.”

Bij een eerste studie acht jaar geleden slaagden de partners erin om over een periode van acht maanden de uitstoot van koolstofdioxide met 24.000 ton te verminderen. Virgin Atlantic en Signol hebben nu een samenwerkingsakkoord voor drie jaar afgesloten.

Door een modernisering van de vloot en een verbetering van de operationele efficiëntie slaagde Virgin Atlantic er drie jaar geleden in om de uitstoot van koolstofdioxide met 17 procent te verminderen. De maatschappij heeft zich bovendien geëngageerd om dat niveau de volgende vier jaar nog met 15 procent verder af te bouwen.

Virgin Atlantic nam recent zestien vliegtuigen van het type Airbus A330-900neo in gebruik. Die toestellen dienden de bestaande vloot van het model A330-300 te vervangen. Die operatie moet het brandstofverbruik en de uitstoot van koolstofdioxide met 11 procent verminderen. Bovendien moet die ingreep het geluidsniveau van de vliegtuigen rond de luchthavens met 50 procent doen dalen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20