Gazprom beleeft moeilijkste periode in meer dan vijftien jaar

Het Russische energieconcern Gazprom heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettoverlies van 116,2 miljard roebel (1,4 miljard euro) laten optekenen. Tijdens dezelfde periode vorig boekjaar was er nog sprake van een positief resultaat van 536 miljard roebel. Dat blijkt uit cijfers die door Gazprom bekend zijn gemaakt.

De omzet van Gazprom daalde met bijna een kwart tot 1.740 miljard roebel.

Afschrijving

Gazprom is de grootste exporteur van aardgas ter wereld. Het concern moest voor de eerste keer in meer dan vier jaar tijd een verlies melden. De tegenvallende prestaties moeten voor een gedeelte worden toegeschreven aan milde weersomstandigheden. Daardoor is de vraag van consumenten naar gas sterk gedaald.

Daarnaast was er echter ook de uitbraak van het coronacrisis. Die heeft er onder meer toe geleid dat de economische activiteit drastisch werd teruggeschroefd, waardoor ook de energiebehoefte sterk was teruggevallen. Hierdoor raakte ook de prijs van aardgas onder druk, wat Gazprom uiteindelijk aanzette om op zijn activa ruim 1,3 miljard euro af te schrijven.

‘Het verlies van Gazprom maakt duidelijk hoe zwaar Rusland door de coronacrisis zal worden getroffen,’ zegt de Britse zakenkrant Financial Times. ‘Rusland gaat gebukt onder een economische recessie die is veroorzaakt door een binnenlandse lockdown en een wereldwijde economische vertraging.’

‘Bovendien ontvangt de Russische overheid minder fiscale inkomsten uit de verkoop van olie, gas en andere grondstoffen. Door de opgelegde lockdown vielen vele industriële installaties en kantoren stil. De gastrafieken naar Europa en China vielen daardoor met 17 procent terug tegenover dezelfde periode vorig jaar. Bovendien ging ook de gemiddelde gasprijs met 36 procent naar beneden.’

Marktpositie

Ronald Smith, directeur van adviseur BCS Global Markets in Moskou, waarschuwde dat het bedrijf voor een moeilijke periode staat. ‘De situatie op de Europese gasmarkt, die voor bijna 40 procent door Gazprom wordt bevoorraad, is bijzonder ongunstig,’ aldus Smith. ‘De twee volgende kwartalen zullen voor de Europese verkopen van Gazprom wellicht de slechtst periode in meer dan vijftien jaar worden.’

De marktpositie van Gazprom in de Europese Unie wordt ook steeds meer door de import van vloeibaar gemaakt gas uit andere landen, waaronder de Verenigde Staten, aangevallen. Russische gasleveringen aan Europa door de Nordstream-pijpleiding gaan bovendien gebukt onder Amerikaanse sancties.

Waarnemers wijzen erop dat Rusland voor de eerste keer in meer dan vijfentwintig jaar meer goud dan gas heeft geëxporteerd. Rusland verkocht tijdens de maanden april en mei voor 3,6 miljard dollar goudvoorraden aan buitenlandse afnemers. De gasexport viel tijdens diezelfde periode terug tot 2,4 miljard dollar.

‘Goud bevestigde daarmee opnieuw zijn status als veilige haven in tijden van crisis,’ aldus de analisten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20