Gates Foundation rekent op Gents bedrijf om bonenoogsten te redden

De Bill & Melinda Gates Foundation investeert 5,14 miljoen euro in het Gentse biotechbedrijf Biotalys. Met de investering wil de Gates Foundation Biotalys helpen een oplossing te vinden voor de mislukte bonenoogsten in Afrika.

Bladvlekziekte

Voor heel wat boeren en gezinnen wereldwijd zijn bonen een belangrijke vorm van inkomsten en voeding. Naar schatting zou de productie van bonen dagelijks meer dan 200 miljoen mensen van voeding voorzien. Onder andere in Afrika spelen bonen een belangrijke rol, zowel als inkomstenbron voor boeren als bron van voeding voor de bevolking.

De oogsten worden echter geteisterd door de bladvlekziekte. Die ziekte is een vaak voorkomende schimmelinfectie en kan zowat 40 procent van de totale productie vernietigen. Voor kleine boeren is zo’n verlies een enorme ramp.

5,14 miljoen euro steun

De problematiek heeft de aandacht gekregen van de Bill & Melinda Gates Foundation. Het fonds van de Amerikaanse miljardair en zijn ex-vrouw doen daarom een investering van 5,14 miljoen euro aan het Gentse Biotalys. Dat geld dient om tegen 2025 te onderzoeken of een bioactieve stof de verwekker van de ziekte kan tegenhouden. Op de ontwikkeling van een middel dat kan ingezet worden als bestrijder is het nog minstens acht jaar wachten.

Biotalys is gespecialiseerd in de ontwikkeling van landbouwtechnologie. Het bedrijf onderzoekt alternatieve beschermingsmethoden voor gewassen, buiten de conventionele pesticiden. Op die manier wil Biotalys een veiligere en meer duurzame voedselvoorraad garanderen.

“We zijn enorm verheugd met de steun van de Gates Foundation. Hierdoor kunnen we onze kennis en technologie toepassen voor de ontwikkeling van nieuwe biologische beschermingsmiddelen voor groenten en gewassen”, laat Biotalys-CEO Patrice Sellès weten. “De schaal van dit project gaat verder dan innovatie en technologische ontwikkeling”, zegt het hoofd van regelgevingszaken Inge Van Daele. “Dit werk draait rond duurzaamheid en een verschil maken voor de levens van miljoenen kleine boeren.”

In juni trok Biotalys voor het eerst naar de beurs, het nieuws van deze investering zal ongetwijfeld als muziek in de oren klinken voor de aandeelhouders.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20