Er raken meer details bekend over de verrassende oplossing van de Duitse regering om de grote arbeidstekorten op de Duitse luchthavens aan te pakken in de komende vakantiemaanden. Berlijn denkt eraan 2.000 tot 3.000 arbeidskrachten uit Turkije en andere niet-EU-landen voor een maand of drie aan te werven.
“Is dit de terugkeer van de gastarbeiders zoals in de jaren zestig?”, zo vraagt het populaire blad Bild zich af nadat de ministers van Transport, Werk en Binnenlandse Zaken bevestigden dat ze aan een gezamenlijk plan werken om tijdelijke werknemers van buiten de EU aan te trekken om de acute personeelstekorten in de Duitse luchthavens op te vangen.
De lange wachttijden en andere ongemakken leiden bij het begin van de vakantie-uittocht tot grote frustraties bij de reizigers. De vakbond Verdi waarschuwt zelfs voor mogelijk geweld van passagiers. Lufthansa-baas Carsten Spohr heeft de reizigers zijn excuses aangeboden voor de luchthavenchaos.
Het noodplan van de regering-Scholz wil soelaas brengen. In de Duitse pers circuleert het aantal van 2.000 tot 3.000 werkkrachten die al vanaf de komende dagen moeten helpen bij onder meer de bagageafhandeling en de veiligheidscontroles, om de druk op het huidige overbevraagde personeel te verlichten.
Er zou vooral in Turkije gerekruteerd worden. Niet iedereen kan evenwel meteen aan de slag, want sommige kritieke luchthavenfuncties vereisen meerdere weken van training en screening. De Duitse luchthavenkoepel ADV zegt bij Handelsblatt tevreden te zijn over de komst van de “gastarbeiders”.
2.000 euro per maand
Het idee van de Duitse regering is dat de tijdelijke werknemers hoogstens een maand of drie komen werken, waarbij de werkgevers in de luchthavens voor een degelijk loon en correcte huisvesting moeten zorgen. Verscheidene media spreken van een vergoeding van 6.000 euro voor drie maanden, dus 2.000 euro per maand. Basiskennis Duits is vereist en Binnenlandse Zaken zal een voorafgaande screening doen van de kandidaten.
De zware personeelstekorten zijn een gevolg van de coronacrisis. Omdat het vliegverkeer ineenstuikte, verlieten veel opgeleide werknemers de luchtvaartsector. Kritische opiniemakers merken wel op dat van de immigranten die sinds 2015 naar Duitsland gekomen zijn, er nog steeds honderdduizenden werkloos zijn.
(fjc)