Garmin smartwatches verstoord door ransomware-aanval

Smartwatchmaker Garmin heeft te kampen met een ransomwar-aanval. Gebruikers kunnen dus problemen ondervinden met de werking van hun horloge.

Garmin moest callcenters, de website en onlineservice sluiten nadat een ransomware-aanval het interne netwerk en systemen encrypteerde. Momenteel is Garmin dan ook onbereikbaar: alle klantendiensten zijn onbeschikbaar. U kan niet mailen, bellen of chatten.

Garmin Connect

De impact op smartwatchgebruikers is significant. De Garmin Connect-dienst is namelijk ook dicht. Die dient om sportactiviteiten te connecteren met de Garmin-app.

In boodschappen op de site en Twitteraccount van Garmin verontschuldigt het bedrijf zich.

‘We ervaren momenteel een storing die impact heeft op Garmin.com en Garmin Connect’, zegt het bedrijf. ‘Deze storing heeft ook invloed op onze callcentra en we zijn momenteel niet in staat om telefoontjes, mails of chats te ontvangen. We proberen dit probleem zo snel mogelijk op te lossen en willen ons verontschuldigen voor het ongemak’, klinkt het bij Garmin.

Het is nog niet duidelijk of er ook data van klanten verloren gegaan is tijdens de aanval.

FlyGarmin

Ook Garmins vluchtdataservice, flyGarmin, dat gegevens voor vluchtnavigatiesystemen verwerkt, ligt er tijdelijk uit. Piloten zeggen aan techsite ZD.net dat er geen nieuwe Garmin-software te downloaden valt en er dus geen up-to-date informatie te krijgen is. Dat is een voorwaarde om te mogen vliegen. Ook de vluchtschema-app Garmin Pilot, is geraakt.

Het bedrijf heeft nog niet officieel gemeld dat er een ransomware-aanval aan de gang is, maar personeel van het bedrijf beschrijft het als dusdanig.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dit jaar dat een groot bedrijf met ransomeware te maken krijgt. Eerder dit jaar kreeg ook Picanol een aanval over zich heen, de weefmachinefabrikant moest de deuren een week lang sluiten. Ook autobouwer Honda moest twaalf uur de band stilleggen na een ransomware-aanval.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20