Honda al twee dagen geplaagd door ransomware-aanval

Europese en Noord-Amerikaanse Honda-fabrieken zijn geraakt door een ransomware-aanval. De Japanse automaker moest enkele banden stilleggen en kantoren sluiten. In Europa is Honda vandaag opnieuw operationeel.

In totaal zijn 11 fabrieken van de groep geraakt door de aanval. In Turkije kon op woensdag opnieuw opgestart worden. Vijf fabrieken in de Verenigde Staten moesten ook offline gaan, staat te lezen in Japanse media.

Corona

Volgens de woordvoerder van Honda is de economische impact van de ransomware-aanval beperkt. Tijdens de coronacrisis is Honda, net zoals alle autoconstructeurs, namelijk beperkt in zijn productie. Een geluk bij een ongeluk dat een deel van de productie reeds vertraagd was.

‘Er is momenteel geen bewijs dat er persoonlijke gegevens verloren zijn gegaan’, zegt Honda aan techwebsite The Verge. ‘We hebben de productie opnieuw opgestart in de meeste fabrieken.’

Snake

Het virus is wellicht wat we kennen als Snake-ransomware. Dat is een soort aanval waarbij een hacker gegevens van een bedrijf bemachtigt en versleutelt. Daarmee worden die gegevens gevangen gehouden tot het bedrijf in kwestie een bedrag betaalt aan de hacker. Die geeft ze nadien opnieuw vrij.

Honda zou geen geld betaald hebben aan de ransomeware-hackers. Het is niet de eerste grote ransomeware-aanval in 2020. Ook de Ieperse weefmachinebouwer Picanol stond een week aan de kant met ransomeware-problemen. Enkele dagen later was het de beurt aan Mitsubishi Chemicals in Tielt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20