G7-landen zweren de economie te beschermen tegen het virus, maar nu nog niet

De belangrijkste ministers van Financiën en centrale bankiers hebben aangekondigd om alles te doen wat in hun macht ligt om de wereldeconomie te beschermen tegen de impact het coronavirus. Een gezamenlijk actieplan zit er voorlopig echter nog niet in.

De G7, de groep van zeven grootste industrielanden, staan naar eigen zeggen klaar om de wereldeconomie te ondersteunen, nu het nieuwe coronavirus zich steeds verder verspreidt.

Na een telefonische crisisvergadering op dinsdag hebben Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en de Europese Unie een gezamenlijke verklaring van solidariteit afgelegd. De grootste economieën ter wereld zijn dus bereid tot internationale samenwerking. Maar de verklaring liet na om concrete gecoördineerde maatregelen aan te kondigen waar beleggers en investeerders wereldwijd zo op op hoopten.

De tekst spreekt enkele over mogelijke acties, zoals meer geld voor gezondheidsdiensten. Ook monetaire of fiscale ingrepen behoren tot de opties. Maar de groep liet het na om met een stevig gezamenlijk beleid naar buiten te komen. Het lijkt erop dat overheden en centrale banken vooral individueel gaan ingrijpen.

Fed verlaagt de rente

Dat bleek niet lang daarna toen de Federal Reserve een tussentijdse renteverlaging van een half procentpunt aankondigde. Het is geleden van 2008, bij het begin van de financiële crisis, dat de Amerikaanse centrale bank de rentetarieven verlaagde buiten de geplande vergaderingen daarover. Het zegt iets over de urgentie.

Met de renteverlaging wil de Fed de economie een steun in de rug geven en het vertrouwen van bedrijven en huishoudens stimuleren. ‘We hebben niet de illusie dat we hiermee de gebroken aanvoerketens kunnen repareren’, aldus Jerome Powell, topman van de Fed op de persconferentie na de aankondiging.

De Australische centrale bank heeft eerder deze week al de rente verlaagd. de Europese Centrale Bank (ECB), de Bank of England en de Bank van Japan hebben eerder al aangegeven klaar te staan met maatregelen om de effecten van de virusuitbraak op de economie te temperen.

De ECB zal naar alle verwachtingen ten laatste volgende week het voorbeeld van de Fed volgen. Anders dreigt de euro te duur te worden, na de aankondiging van de Fed steeg de waarde van de euro met een half procent tegenover de dollar. Als die trend zich doorzet zou dat de de conncurrentiekracht van de eurozone verlagen.

De Europese beurzen sloten na de mededelingen van de G7 en van de Fed nagenoeg allemaal af met groene cijfers. Amerikaanse beurzen kleuren echter voornamelijk rood.

Lees HIER de laatste ontwikkelingen van de wereldwijde uitbraak van het coronavirus

Meer