Amerikaanse centrale bank doet ongeplande renteverlaging, een drastische zet die we niet meer zagen sinds financiële crisis

De Federal Reserve (Fed) heeft aangekondigd de rente tussentijds te verlagen met een half procentpunt, naar 1 tot 1,25 procent. In het persbericht dat de Amerikaanse centrale bank uitgaf, worden de risico’s die het coronavirus heeft voor de economie als reden gegeven.

Het is voor het eerst sinds de financiële crisis dat de Fed zich gedwongen voelt om de rente tussentijds te verlagen. Dat wil zeggen buiten 8 vergaderingen per jaar die de Fed-commissie houdt die over de Amerikaanse rentetarieven gaat. Het zegt iets over de urgentie die de centrale bank voelt.

De laatste keer was namelijk op 8 oktober 2008 toen de Fed samen met vijf andere centrale banken in een gecoördineerde actie de rente met 50 basispunten verlaagden, een maand na de val van Lehman Brothers.

De renteverlaging komt nadat de ministers van Financiën van de G7 en centrale bankiers dinsdag in een gemeenschappelijke verklaring zeiden alle mogelijke middelen in te zetten om de economische gevolgen van het virus te beperken.

De beurzen reageerden aanvankelijk opgetogen na de renteverlaging, maar staan inmiddels opnieuw onder het niveau van voor de aankondiging.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20