Freilich vraagt parlementaire onderzoekscommissie over Bpost en wil voorzitter Hanard weg

Kamerlid Michael Freilich (N-VA) vraagt de installatie van een parlementaire onderzoekscommissie rond de malversaties bij BPost en roept voorzitster Audrey Hanard op om een stap opzij te zetten.

In het nieuws: In de slipstream van de publicatie van het boek Bpost Hold-up trommelde Michael Freilich de pers bijeen om zijn ongenoegen over het gebrek aan transparantie bij het postbedrijf te ventileren. Het Kamerlid, een van de klokkenluiders in het dossier rond marktvervalsing en prijsmanipulatie, vindt dat het tijd is voor het ultieme onderzoeksinstrument: een parlementaire onderzoekscommissie.

Meer details: Of het nu gaat om het krantencontract, mogelijke sociale voordelen in de pakjessector of pertinente vragen van toezichthouder BIPT op aandringen van de Europese Commissie, er is volgens Freilich een rode draad: “Ondanks hun beloften tot meer openheid, is er bij Bpost niets veranderd. Ze zijn nog altijd van kwade wil en houden cruciale informatie achter.” Freilich lanceert daarom een dubbel parlementair offensief.

De eerste motie. Het oppositielid zal overmorgen, vlak voor het zomerreces, een motie indienen om twee zaken te vragen: een nieuwe, onafhankelijke audit bij Bpost over het krantencontract en het vertrek van de raad van bestuur van Bpost, of op zijn minst toch voorzitster Audrey Hanard, en het huidige management.

  • De huidige interne audit bij Bpost, die onder meer georganiseerd wordt door het advocatenkantoor Eubelius, is volgens Freilich waardeloos, omdat Eubelius betrokken partij is. “Zijn advocaten hielpen mee bij de overname van concurrent AMP in 2015, een deal die de concurrentie voor Bpost uitschakelde bij het eerste krantencontract, en heeft als huisjurist van Bpost zelf dat krantencontract mee zitten begeleiden.”
  • De huidige top van Bpost moet volgens Freilich een stap opzij zetten om het vertrouwen te herstellen. Daarbij denkt hij op de eerste plaats aan Audrey Hanard, de voorzitster die van PS-signatuur is. Maar ook interim-CEO Philippe Dartienne houdt voor het Kamerlid best de eer aan zichzelf. Dat Bpost dan geleid zal worden door een ‘interim-interim-CEO’ moet dan maar, is zijn redenering. Freilich wijst erop dat Bpost als sinds vorig najaar op zoek is naar een nieuwe, permanente CEO.

De tweede motie. Zijn oproep tot een parlementaire onderzoekscommissie wil Freilich formeel pas bij het begin van het volgende parlementaire jaar lanceren. Dat moet de partijen de nodige bedenktijd geven. Dat de verkiezingen van 2024 dan dichtbij komen, hoeft voor het N-VA-Kamerlid geen bezwaar te zijn. “Ook collega’s uit de meerderheid hebben grote vragen over de gang van zaken bij Bpost. De hele politiek wordt hierop aangesproken door de bevolking. Dit kan je remediëren door als politici zelf Bpost tot meer transparantie te dwingen.”

(nd)

Meer