Franstalige partijen houden vast aan terreurprocessen voor assisen

Er is een Franstalig veto om het proces terreuraanslagen niet voor assisen te laten doorgaan. De meeste Franstaligen partijen willen een volksjury voor terreurverdachten, de Vlaamse een professionele.

  • Vandaag stemmen in de Kamer de partijen over een belangrijk voorstel rond terreurprocessen in dit land. Het voorstel is simpel: haal dat soort processen uit het systeem van assisen en een volksjury, en laat het door beroepsrechters voor een correctionele rechtbank beoordelen.
  • Het voorstel komt er mee op vraag van de magistraten zelf. Begin dit jaar vroeg federaal procureur Frédéric Van Leeuw met aandrang om de procedure te wijzigen. Het assisenproces over de terreuraanslagen van 22 maart 2016 in Zaventem en het metrostation Maalbeek gaat normaal gezien volgend jaar door. Maar de kans op procedurefouten bij zo’n monsterproces is gigantisch: er zijn 30.000 schuldvragen.
  • Met een volksjury dus niet te doen. Bovendien vreest men ook dat die twaalf juryleden, die zich een half jaar moeten vrijstellen om het proces bij te wonen, ook bedreigd kunnen worden. Daarom vroeg Van Leeuw om de grondwet te wijzigen, en terreurprocessen naar de correctionele rechtbank te sturen.
  • Maar dat ligt gevoelig. Huidig minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wilde al langer heel de assisenprocedure wijzigen. Maar de Franstalige partijen reageren als de dood: zij willen vasthouden aan de mondelinge procedure en een goede oude volksjury.
  • Die afkeer om assisen af te schaffen, zet zich nu door. Op Ecolo na willen alle Franstalige partijen tegenstemmen, terwijl alle Vlaamse partijen voor zijn. Zo komt men niet aan een tweederdemeerderheid die nodig is om het bewuste artikel 150 van de Grondwet te wijzigen. Dat bezorgt meteen het terreurproces dat volgt straks een huizenhoog probleem.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20