Franse sportwagenbouwer Alpine wijkt mogelijk uit naar Engeland

De Franse sportwagenbouwer Alpine, onderdeel van de Renault Group, zal in de toekomst voor zijn productie mogelijk naar het Verenigd Koninkrijk uitwijken. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Franse krant La Tribune benadrukt.

Alpine bouwt zijn wagens momenteel in zijn historische thuisbasis in de stad Dieppe, in het noorden van Frankrijk. De toekomstige productie zou echter kunnen gebeuren in de fabrieken van Lotus in Hethel in het graafschap Norfolk in het oosten van Engeland.

Elektrisch suv-model

Luca de Meo, chief executive van de Renault Group, bevestigde dat een verhuizing van het dochtermerk Alpine naar Engeland tot de mogelijkheden behoorde, maar voegde er aan dat daarover nog geen enkele concrete beslissing is genomen.

La Tribune onthulde dat autofabrikant Renault de productie van de opvolger van de Alpine A110 zou kunnen overhevelen naar de Engelse vestiging van zijn partner Lotus, eigendom van het Chinese autoconcern Geely. Er werd aan toegevoegd dat Renault in Dieppe immers ruimte zou willen creëren voor de toekomstige productie van een elektrisch suv-model.

Lotus en Alpine hebben een partnership gesloten om tegen het midden van dit decennium samen een nieuw platform te ontwikkelen dat gericht zou zijn op de productie van elektrisch aangedreven sportwagens. Dat platform zou meteen ook de basis vormen voor de bouw van de opvolger van de A110 die momenteel wordt voorbereid.

Tuner

De A110 zelf is de opvolger van het iconische model dat Alpine in de jaren zestig en zeventig van de voorbije eeuw op de markt bracht. De A110 wordt sinds zijn lancering vijf jaar geleden – grotendeels met de hand – in Dieppe geassembleerd. Alpine ging in de jaren vijftig van de voorbije eeuw van start als een tuner voor Renault.

De Franse Gendarmerie heeft bij Alpine een vloot van het model A111 besteld. – Foto: Renault

De A110 maakt gebruik van een motor die door Nissan, de Japanse partner van Renault, werd gebouwd. Maar het model heeft geen hybride of elektrische opties. “Door de strengere emissiedoelstellingen en andere vereisten zal het huidige model naar verwachting halverwege dit decennium worden uitgefaseerd”, liet Luca de meo verstaan.

De Meo is echter van mening dat het merk Alpine, dat momenteel uitsluitend het model A110 op de markt heeft, over een potentieel beschikt dat tot nu toe grotendeels onbenut is gebleven.

In dat kader heeft de Meo ook al beslist om het raceteam van Renault in de Formule 1 onder de vlag van Alpine te laten aantreden. Hij zou tevens plannen hebben om het assortiment personenwagens van Alpine uit te breiden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20