Franse presidentsrace barst helemaal los: Pécresse gelanceerd als kandidate van centrumrechts, Zemmour noemt Macron “het grote niets”

Met de benoeming van Valérie Pécresse als presidentskandidate voor Les Républicains (LR) en een tumultueuze meeting van de radicaal-rechtse outsider Eric Zemmour is de campagne voor de Franse presidentsverkiezingen van april volgend jaar definitief ingezet.

Alle media-aandacht gaat voorlopig naar de rechterkant van het politieke spectrum. Links is immers versnipperd en alle peilingen wijzen erop dat de challenger van president Emmanuel Macron van centrumrechts of radicaal-rechts zal komen.

Marine Le Pen (Rassemblement National) en de verrassende ex-columnist Eric Zemmour lijken daartoe de beste kaarten te hebben, maar ook de traditioneel rechtse partij Les Républicains (LR), de partij van ex-president Nicolas Sarkozy, hoopt nog een rol van betekenis te kunnen spelen.

Dat de peilingen niet alle wijsheid in pacht hebben, blijkt evenwel uit de uitslag van de interne LR-voorverkiezingen. De twee favorieten volgens verscheidene peilingen, oud-brexitonderhandelaar Michel Barnier en vooral ex-minister Xavier Bertrand, lagen er na de eerste ronde al meteen uit. Het kwam zaterdag tot een verrassende finale tussen ex-minister Valérie Pécresse en hardliner Eric Ciotti, wiens gedachtengoed dichter aansluit bij de ideeën van Le Pen en Zemmour.

Pécresse, die de steun kreeg van Bertrand, Barnier en de rest van het establishment, haalde het uiteindelijk met 61 procent van de stemmen en is dus de kandidaat-president van LR. Zij hoopt zowel bij het centrumkamp van Macron als bij radicaal-rechts kiezers te kunnen wegplukken en kondigde aan dat Ciotti een belangrijke rol zal spelen in de campagne. De vraag is of dat rimpelloos zal verlopen, want Ciotti wil duidelijk een rechtsere koers en werd al het hof gemaakt door Zemmour.

Tumult tijdens meeting Zemmour

Die 63-jarige ex-polemist, die zich net als Macron vier jaar geleden als een outsider voor de traditionele politieke klasse positioneert, hield gisteren nabij Parijs een meeting met 15.000 enthousiaste militanten. Hij lanceerde de naam “Reconquête” (herovering) als nieuwe naam voor zijn eigen partij. De “Franse identiteit” staat centraal in zijn discours, met de strijd tegen de “islamisering” als kernpunt.

Zemmour viel Macron in zijn speech frontaal aan. Hij noemde de president “gezichtsloos”. Zijn imago van intelligente technocraat verbergt volgens Zemmour een gebrek aan eigen ideeën. “Niemand wie Macron is, want hij is niemand. Frankrijk heeft in 2017 ‘het grote niets’ verkozen en is er daarna ingevallen.”

Het evenement werd ontsierd door verbale agressie tegen journalisten, wat deed denken aan de meetings van voormalig Amerikaans president Donald Trump, en een incident met antiracistische tegenbetogers, die met harde hand de zaal uit werden gewerkt.

Zemmour zelf werd even bij de nek gegrepen toen hij in het gewoel richting podium trok en raakte bij die schermutseling gewond aan de pols.

(am)

Meer