Eric Zemmour kondigt kandidatuur voor het Franse presidentschap aan in surrealistische videoboodschap

De veelbesproken publicist Eric Zemmour heeft dinsdag zijn langverwachte kandidatuur voor het Franse presidentschap officieel gemaakt. Dat deed hij niet in een live toespraak, maar in een videoboodschap vol historische referenties.

Zemmour (63) was de voorbije maanden hét gespreksonderwerp in de presidentiële “voorcampagne” met uitspraken waarmee hij Marine Le Pen rechts voorbijstak en veel bijval oogstte. Maar in de recentste peilingen is Le Pen hem weer voorbijgestoken. Het videofilmpje, getiteld “Éric Zemmour : Il est temps d’agir” (“Het is tijd om te handelen”) moet zijn campagne weer een nieuw élan geven.

Zemmour kaartte zijn gekende rechtse thema’s aan: het gevoel van onveiligheid en vervreemding in het multiculturele Frankrijk van vandaag en nostalgie naar het Frankrijk van vroeger. Maar vooral de vorm verraste: hij leest een tekst af, zittend aan zijn bureau in gelakt hout en gebogen over zijn papieren.

“Mijn beste landgenoten, hetzelfde gevoel van onteigening onderdrukt u”, sprak hij de Fransen toe. “U hebt het gevoel dat u niet meer thuis bent, u voelt zich een buitenlander in uw eigen land. Jullie zijn ballingen vanuit het binnenland. Frankrijk was geen Frankrijk meer en dat had iedereen gemerkt.”

Patriottistisch discours … maar wel Duitse muziek

Op de achtergrond is de zevende symfonie van Beethoven – een Duitse componist dus – te horen. Zemmour wisselt zijn discours met beelden die het “echte” Frankrijk moeten voorstellen. “Dat van ridders en prinsessen”, zal de polemist zeggen. Lodewijk XIV, Versailles, Napoleon, generaal De Gaulle en zelfs verzetsheld Jean Moulin passeren de revue.

Zemmour, soms de “Franse Trump” genoemd, ging tekeer tegen onder meer politici, journalisten, sociologen, “islamogauchisten”, pedagogen en Europa en herhaalde zijn theorie van de “remplacement”, die stelt dat de ware Fransen verdrongen zijn door immigranten.

Waarnemers wezen op de gelijkenis met de speech van De Gaulle op 18 juni 1940, het begin van het Franse verzet tegen de Duitse bezetter. Behalve dat het 30 november 2021 is en zelfs de nostalgici naar een gefantaseerd Frankrijk op die manier aanspreken een anachronisme is, op zijn minst qua vorm.

Een verder bewijs van het amateurisme van de uitzending: de kandidaat gebruikte beelden die niet vrij zijn van rechten en uitgezonden werden zonder toestemming van hun auteurs. Zo wil de Franse filmstudio Gaumont klacht indienen tegen de kandidaat omdat hij beelden uit de film Jeanne d’Arc heeft gebruikt. Ook verscheidene journalisten zagen tot hun ontzetting beelden uit hun reportages in Zemmours videoboodschap opduiken.

(evb/NS )

Meer