Peiling Franse presidentsverkiezingen: Macron leidt in eerste ronde met 25 procent

De Franse president Emmanuel Macron zou 25% of meer van de stemmen krijgen in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen – als de stemming vandaag zou worden gehouden. Dat meldt een peiling van Ifop-Fiducial voor LCI, een televisiezender, en Le Figaro, een dagblad.

De radicaal rechtse opiniemaker Éric Zemmour zou 16,5% tot 18% van de stemmen in de eerste ronde halen, afhankelijk van de andere kandidaten. Zemmour, die op Trumpiaanse wijze het Franse media-apparaat blijft fascineren, heeft zich echter nog steeds niet officieel kandidaat gesteld.

Hij zou daarmee op één lijn komen met Marine Le Pen, de presidentskandidate van de nationalistische partij Rassemblement National, die 16% tot 18% van het electoraat weet te bekoren.

De centrumrechtse partij Les Republicains kiest haar kandidaat in een voorverkiezing in december. Xavier Bertrand, het hoofd van de regio Hauts de France, scoort het hoogst met 13%, meldt LCI.

Geen enkele kandidaat op links haalt 10 procent

Aan de linkerzijde haalt geen enkele kandidaat 10% in de peiling. De communist Jean-Luc Mélenchon, van de partij La France insoumise, haalt met 8,5% nog het hoogste cijfer.

France 2030

Volgens de peiling zou Macron in de tweede ronde een meerderheid behalen tegen een van de kandidaten. De huidige Franse president heeft recent zijn industrie-investeringsplan voor Frankrijk, France 2030, aangekondigd. Dat is erg ambitieus en behelst projecten voor onder meer mini-kerncentrales, groene waterstof, elektrische auto’s en ruimtevaart.

De eerste ronde van de verkiezingen vindt plaats op 10 april, de tweede ronde twee weken later.

(NS)

Meer