Franse president Macron zoekt vervanger voor gebuisde eurocommissaris

De Franse president Emmanuel Macron neemt zijn tijd om een vervanger aan te duiden voor Sylvie Goulard, de Europese commissaris die weggestemd werd door het parlement. De deadline van 1 november komt nu wel heel erg dichtbij.

Bijna 2 weken geleden liep de hoorzitting van de 54-jarige Franse faliekant af. Sylvie Goulard zou de superportefeuille Interne Markt, Defensie en Industriebeleid krijgen, maar het Europees Parlement stak daar een stokje voor. Inhoudelijk schort er niks aan de Franse kandidate, het probleem zit bij een fraudeonderzoek naar Goulard.

Vergelding voor optreden Macron

Sylvie Goulard was kort minister van Defensie in de Franse regering, tot ze moest opstappen door een gerechtelijke procedure. Goulard zou tijdens haar periode in het Europese Parlement fictieve medewerkers tewerkgesteld hebben. Ook haar riante bijverdienste bij de Amerikaanse denktank Berggruen Institute roept vragen op.

Dat Goulard enkel bij een definitieve veroordeling ontslag zou nemen als eurocommissaris, betekende haar doodsteek. Al ligt het probleem ook bij Emmanuel Macron. Als getrouwe van de Franse president moet Goulard boeten voor Macrons ingrijpen bij de Europese benoemingen in juli. Hij slaagde er toen in om veel topfuncties naar zich toe te trekken.

Barnier als vervanger?

Macron zoekt nu naar een vervanger voor Goulard. Eén naam dient zich aan: Michel Barnier. Als voormalig minister en Europees commissaris (9 jaar, waarvan 4 jaar op interne markt) heeft hij het ideale profiel. Hij scoorde ook met zijn rol als Brexitonderhandelaar. Alleen willen Macron en Commissievoorzitter Ursula von der Leyen niet mee in dat verhaal.

Michel Barnier – EPA

Von der Leyen is terughoudend om een politiek zwaargewicht als Barnier binnen te halen, uit vrees dat ze in de schaduw komt te staan. Emmanuel Macron is tegen omdat Barnier verbonden is met de Europese Volkspartij (EVP). Dat is de fractie die Sylvie Goulard mee wegstemde. Michiel Barnier heeft ondertussen een galante uitweg gekregen: hij is benoemd tot Europees vertegenwoordiger verantwoordelijk voor de toekomstige relaties met het Verenigd Koninkrijk.

Belangenconflict dreigt

Macron lonkt naar Thierry Breton. Zakenman, voormalig minister van Economie en Financiën, professor aan de Harvard Business School en CEO van ICT-groep Atos. Hij kent de Europese industriewereld op zijn duimpje en dat is meteen ook zijn zwakte. Er dreigt namelijk een belangenconflict als de 64-jarige Fransman aangesteld wordt als eurocommissaris.

Thierry Breton in zijn hoedanigheid als CEO van Atos – EPA

Atos krijgt al jaren aanzienlijke subsidies van de Europese Unie. Bovendien gaat het hier om een opmerkelijke overstap, waarbij een voormalig CEO de interne markt van Europa gaat aansturen. Breton zal bijvoorbeeld het investeringsbeleid rond supercomputers onder zijn hoede krijgen, wat de specialiteit van Atos is.

Over de vervanger van Goulard mag nog onduidelijkheid zijn, het lijkt er wel steeds meer op dat von der Leyen de start op 1 november niet zal halen. Naast de Franse kandidate moet de Commissievoorzitter nog 2 namen vervangen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20