Franse groep Energy Observer lanceert emissievrij vrachtschip

Het Franse bedrijf Energy Observer wil tegen midden dit decennium een emissievrij multifunctioneel vrachtschip op de markt brengen. Dat heeft Victorien Erussard, een voormalig koopvaardij-officier, oceaanzeiler en topman van Energy Observer, aangekondigd. Het ontwerp zou een belangrijke bijdrage tot een klimaatneutrale scheepvaart kunnen leveren.

Vijf jaar geleden presenteerde Energy Observer een laboratoriumschip dat zijn eigen waterstof kon produceren. Erussard stelde echter dat het bedrijf inmiddels van een experimentele technologie naar een industrieel vrachtschip met commerciële toepassingen is geëvolueerd.

Waterstof

Het nieuwe schip – 120 meter lang en 22 meter breed – krijgt een laadvermogen van 5.000 ton. Dat komt overeen met 240 containers. Het schip wordt door elektriciteit aangedreven. De energie voor de aandrijving zal worden opgewekt door waterstof die aan boord van het schip in tanks zal worden opgeslagen. Er is ook zeilassistentie voorzien.

“Dit multifunctionele schip zou 37 procent van de wereldwijde cargovloot kunnen vervangen”, merkte Victorien Erussard nog op. “Indien we erin slagen aan te tonen dat deze technologie in staat is goederen zonder uitstoot te vervoeren, kan de mogelijkheid worden gecreëerd om een groot deel van de wereldwijde scheepvaart duurzaam te maken.”

Met de bouw van het schip zou een bedrag van 80 miljoen euro zijn gemoeid. Het schip zou gedurende een periode van ongeveer dertig jaar goederen over Europese trajecten kunnen vervoeren. Erussard benadrukte dat het schip op een Franse scheepswerf zal worden gebouwd. Daarbij zouden ook Franse partners zoals Air Liquide en rederij CMA-CGM worden betrokken.

Japan

Het maritieme transport stoot jaarlijks meer dan 1 miljard ton koolstofdioxide uit. Daarmee genereert de sector evenveel emissies, de uitstoot van fijnstof niet meegerekend, als een land zoals Japan.

De International Maritime Organization (IMO) wil de uitstoot van koolstofdioxide tegen eind dit decennium, vergeleken met het niveau van anderhalf decennium geleden, met 40 procent verminderen. Tegen het midden van deze eeuw wordt naar een reductie met 50 procent gestreefd.

Sinds zijn eerste lancering vierenhalf jaar geleden heeft het laboratoriumschip Energy Observer 1 al meer dan 48.000 zeemijl rond de wereld afgelegd. Daarbij maakte het schip gebruik van zonnekracht, waterstof die is geproduceerd door een elektrolyse uit zeewater en windenergie.

Het schip zou een commerciële snelheid halen van 12 knopen, terwijl tevens gewag wordt gemaakt van een actieradius van 4.000 zeemijl.

(lp)

Meer