Frankrijk weert niet-gevaccineerden uit het openbaar leven

De Franse regering is het eens geraakt over een reeks nieuwe coronamaatregelen. Vooral het vaccinatiepaspoort, waarbij niet-gevaccineerden niet aan het openbaar leven mogen deelnemen, lijkt daarbij zeer ingrijpend. Ook in België wierp Open Vld al een soortgelijk ballonnetje op.

Voor alle duidelijkheid: in Frankrijk wordt nu ook al gewerkt met een Covid Safe Ticket. Dat bepaalt dat mensen die gevaccineerd, getest of genezen zijn van Covid-19 toegelaten worden op evenementen, in de horeca,… Nu wordt echter een vaccinatiepaspoort ingevoerd: enkel wanneer iemand volledig gevaccineerd is, wordt toegang verschaft tot bars, restaurants, cafés, musea, sportieve en culturele activiteiten.

Bijkomende maatregelen

Naast de vaccinatiepas zullen ook grote evenementen verboden worden: buiten vanaf 5.000 personen, binnen vanaf 2.000. In de horeca zullen mensen voortaan moeten neerzitten. Ook concerten of voorstellingen waarbij het publiek rechtstaat, zullen voorlopig niet mogelijk zijn. Drank of voedsel nuttigen in sportstadions, concertzalen of op het openbaar vervoer wordt volledig verboden. Ook zal telewerken verplicht worden waar mogelijk.

Net zoals in eigen land is het de nieuwe Omikronvariant die roet in het eten strooit. Die is nog besmettelijker dan de Deltavariant, wat bij experten en beleidsmakers leidt tot enige paniek. Toch tonen verschillende studies aan dat Omikron minder ziekmakend of dodelijk is dan de (momenteel nog) overheersende Deltavariant.

Op extra studies en resultaten wil de politiek niet wachten: Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert kondigde ook aan voorstander te zijn van het 1G-principe, waarbij het CST vervangen wordt door een vaccinatiepaspoort. (ddw)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20