De Franse energieminister, Agnès Pannier-Runacher, heeft aan de energiesector van het land gevraagd of het mogelijk is om meer nieuwe kernreactoren bij te bouwen dan momenteel gepland.
Why it matters: De Franse president Emmanuel Macron was oorspronkelijk van plan om de afhankelijkheid van kernenergie af te bouwen. Maar intussen heeft hij een U-bocht gemaakt. Frankrijk moet de komende jaren minstens zes nieuwe reactoren bouwen en mogelijk zelfs tot veertien. Kernreactoren genereren zo’n 70 procent van de elektriciteit in het land.
In het nieuws: Veertien kernreactoren zijn niet genoeg, vindt Pannier-Runacher, die sprak met Les Echos.
- “Ik heb de sector duidelijk gevraagd: kunnen jullie meer dan veertien reactoren bouwen tot 2050?”, zei de Energieminister. “We kunnen de energiemix niet alleen op ideologie baseren.”
- Pannier-Runacher denkt dat er maar een beperkte hoeveelheid energie kan worden geproduceerd met enkel hernieuwbare bronnen. Dat terwijl de vraag naar elektriciteit tegen 2050 hard zal stijgen. Om tegen dat jaar CO2-neutraal te zijn, is het volgens de Energieminister dan ook onvermijdelijk dat er kernreactoren moeten bijkomen.
- Ook vroeg de minister of nutsbedrijf EDF de huidige kerncentrales niet efficiënter kan maken. EDF wordt momenteel genationaliseerd, nadat het vorig jaar een groot verlies leed.
Minstens 51 miljard euro
Opgemerkt: De eerste zes nieuwe reactoren, die tegen 2035 gebouwd moeten worden, zullen een prijskaartje van 51 miljard euro hebben.
- Macron liet echter al weten dat hij “geen probleem” ziet met de financiering daarvan. “We vertrouwen de nucleaire industrie. Er is geen probleem met de financiering van de kernreactoren die door de president werden aangekondigd”, liet woordvoerder Olivier Veran woensdag aan de pers weten na een kabinetsvergadering.
- Luc Remont, CEO van EDF, liet dinsdag al weten dat het bedrijf de kosten voor de nieuwe reactoren niet volledig zelf zal kunnen dekken. De Franse overheid zou een deel van de kosten moeten dragen.
Ook het vermelden waard: Intussen is Frankrijk druk in de weer met de uitbouw van een “nucleaire alliantie” in Europa. Twaalf landen zullen de krachten bundelen om een grotere invloed te hebben op de Europese besluitvorming rond kernenergie.