Verenigd Koninkrijk keurt kerncentrale Sizewell C goed


Key takeaways

  • Het VK staat op het punt om binnen enkele weken goedkeuring te verlenen voor de kerncentrale Sizewell C in Suffolk.
  • Keir Starmer zal naar verwachting volgende maand tijdens een Frans-Britse top het licht op groen zetten voor de tweede nieuwe Britse nucleaire project.
  • Sizewell C, dat naar schatting ongeveer 40 miljard pond gaat kosten, heeft kritiek gekregen van anti-nucleaire campagnevoerders.

De Britse regering geeft waarschijnlijk binnenkort groen licht voor de bouw van de kerncentrale Sizewell C in Suffolk. Dat meldt the Financial Times. De goedkeuring wordt binnen enkele weken verwacht. Keir Starmer zal de bouw officieel lanceren tijdens een Brits-Franse top in juli. Hij doet dat samen met het Franse energiebedrijf EDF. Het project wordt het tweede grote nucleaire initiatief in het Verenigd Koninkrijk in een generatie tijd.

Investeerders stappen in, financiering bijna rond

Deze stap volgt op vijftien jaar zoeken naar investeerders. De plannen voor Sizewell C liggen al sinds 2010 op tafel. Inmiddels werkt de regering aan een financieringspakket van miljarden ponden uit de private sector. Daarmee komt het project in dezelfde lijn te liggen als Hinkley Point C, de kerncentrale in aanbouw in Somerset.

Op 11 juni presenteert het Verenigd Koninkrijk een herziening van de overheidsuitgaven. Daarbij maakt de regering ook haar financiële bijdrage aan Sizewell C bekend. Die bestaat uit belastinggeld én bijdragen van huishoudens via hun energierekening. De definitieve overeenkomst met Frankrijk wordt naar verwachting gesloten tijdens de top in Londen van 8 tot 10 juli.

EDF wil minder betrokken zijn, zorgen over kosten nemen toe

Op dit moment bezit de Britse overheid 84 procent van het project. EDF houdt de resterende 16 procent. Het Franse bedrijf wil echter zijn aandeel verder verkleinen. Tegelijkertijd tonen nieuwe investeerders interesse. Onder hen zijn onder andere Schroders Greencoat, Equitix, CDPQ, Amber Infrastructure Partners, Brookfield, USS en Rothesay. Het Singaporese staatsfonds GIC steunt enkele van deze partijen.

Eerder werkte EDF samen met China General Nuclear Power Corp. Maar de Britse regering verbood die samenwerking vanwege veiligheidszorgen. Sindsdien heeft het project al 6,4 miljard pond aan overheidssteun ontvangen: 2,5 miljard onder het vorige conservatieve kabinet, en 3,9 miljard van de huidige Labour-regering.

Toch klinkt er kritiek. Tegenstanders van kernenergie maken zich zorgen over het financieringsmodel. Volgens hen betalen consumenten vanaf het begin mee via hun energierekening, terwijl de bouw mogelijk vertraging oploopt of duurder wordt dan gepland. Zij vinden dat dit een oneerlijke last legt op huishoudens.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.