Frankrijk is favoriete Europese bestemming voor buitenlandse investeringen

Frankrijk is voor buitenlandse investeringen vorig jaar voor de eerste keer de meest populaire bestemming in Europa geworden. Het land slaagde er daarbij in om het Verenigd Koninkrijk en Duitsland voorbij te steken. Dat blijkt uit een rapport van consulent Ernst & Young (EY).

Frankrijk registreerde vorig jaar 1.197 buitenlandse investeringen. Dat betekende een stijging met 17 procent tegenover het jaar voordien. Het land verdrong daarmee het Verenigd Koninkrijk als belangrijkste Europese ontvanger van buitenlandse investeringen.

Op de Britse markt was er immers slechts plaats van een stijging met 5 procent tot 1.109 projecten. Duitsland, waar een status-quo op 971 investeringen werd opgetekend, zakte naar de derde plaats.

De toenemende interesse voor Frankrijk als bestemming voor buitenlandse investeringen wordt gelinkt aan het beleid van de Franse regering. De Franse president Emmanuel Macron heeft onder meer de arbeidswetgeving aangepast, waardoor het gemakkelijker is geworden om werknemers aan te trekken en te laten afvloeien.

Ook de fiscale druk op het personeelsbestand van de bedrijven werd verlicht. Investeerders konden tevens rekenen van een vlaktaks van 30 procent. Die ingrepen moesten de aantrekkelijkheid van de Franse economie internationaal versterken.

Crisis

‘De hervormingen van Macron hebben wel tot een reeks van gewelddadige protesten tegen de Franse regering geleid,’ merkt het persbureau Reuters op. ‘Tevens waren er wekenlange stakingen in de transportsector tegen de hervormingen van de pensioenen. Die problemen lijken echter op het enthousiasme van de buitenlandse investeerders echter weinig impact te hebben gehad.’

‘Sinds de uitbraak van de coronacrisis heeft de Franse regering zich vooral toegespitst op de beperking van de economische impact van het virus. Macron wil tevens het herstel van de nationale economie bespoedigen door Franse ondernemingen aan te sporen productie-activiteiten naar eigen land terug te halen.’

De onderzoekers zeggen nog dat twee op drie investeerders eind vorige maand te kennen gaven hun Franse investeringsplannen dit jaar te zullen herzien. Ook gaf 15 procent aan die plannen wellicht naar volgend jaar te zullen verschuiven. Niemand was echter van plan om projecten te schrappen of uit te breiden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20