Groot pensioenprotest in Frankrijk vanaf donderdag

Donderdag kondigt zich aan als een zwarte dag in Frankrijk. Vakbonden mobiliseren het personeel uit verschillende sectoren tegen de pensioenhervorming die president Emmanuel Macron wil doorvoeren.

De actie duurt mogelijk meerdere dagen en treft verschillende sectoren. De Parijse openbaarvervoermaatschappij RATP voorziet ‘ernstig verstoord verkeer op het hele net vanaf 5 december’. Reizigers kunnen de hinder opvolgen via sms’en, brieven, radiospots en aankondigingen in de stations.

Spoorwegmaatschappij SNCF heeft beslist om van 5 tot 8 december de verkoop van tickets op te schorten. In het onderwijs hebben de meeste vakbonden eveneens opgeroepen tot een staking. Ook in de energie- en autosector worden acties verwacht, net als bij justitie.

Elysée houdt hart vast

In het Elysée wordt de staking nauwlettend in de gaten gehouden. In de ziekenhuizen, onder de studenten en bij de openbare radiozenders is al langer sociale onrust. Daarnaast is de storm van de gele hesjes nog niet helemaal gaan liggen.

Bij een eerdere staking in het openbaar vervoer, op 13 september, stond Parijs zo goed als helemaal stil.

Naar een universeel stelsel

Macron wil een puntensysteem invoeren voor de pensioenen. De Franse president maakte eerder al duidelijk dat hij niet van plan is terug te krabbelen. Bij de zuiderburen bestaan vandaag 42 verschillende pensioenstelsels.

In het huidige systeem moet elke bijgedragen euro dezelfde rechten opleveren. In 1995 ondernam de Franse regering al een poging om de pensioenen te hervormen. Maar na massaal sociaal protest zag de regering zich genoodzaakt de hervorming af te voeren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20