India zet vaart achter militaire dominantie op Indische Oceaan

Frankrijk en India gaan nieuwe voortstuwingstechnologie ontwikkelen om de Indiase onderzeeërs op te waarderen.

Waarom is dit belangrijk?

China probeert zijn invloedssfeer uit te breiden over heel Azië, ook in de Indische Oceaan, terwijl andere rivaliserende staten dit net proberen te dwarsbomen. India, een regionale grootmacht, hoopt om China op afstand te houden in de Indische Oceaan. Momenteel is India ook deels afhankelijk van Rusland – een partner van rivaal China – voor hulp bij de uitbouw van zijn militaire apparaat. Frankrijk helpt het land nu om minder afhankelijk te zijn van Rusland.

In het nieuws: Beide landen sloten volgens The Asia Times daarover een akkoord. Specifiek gaat het om luchtonafhankelijke aandrijvingstechnologie (AIP) om de Indiase Kalvari-klasse duikboten te moderniseren.

  • De samenwerking zorgt voor een groeiende strategische relatie tussen de twee landen. Vorig jaar in mei spraken beide al af om samen te werken voor geavanceerde verdedigingstechnologieën. De Franse President Emmanuel Macron ontving toen de Indiase premier Narendra Modi in Parijs en luidde er het begin in van een militaire samenwerking. Frankrijk hielp India zo om weg te manoeuvreren van Russische afhankelijkheid voor wapenleveringen.
  • Begin januari besloten beide landen om nog verder te gaan hierin en ook samen te werken voor toekomstige technologieën. Een militair beter uitgerust India moet kunnen leiden tot een stabiele en beveiligde Indo-Pacifische regio waarbij China op afstand wordt gehouden.
  • De huidige overeenkomst voor de ontwikkeling van AIP zal net dat tot doel hebben: conventionele onderzeeërs zullen wekenlang onder water kunnen blijven om in de regio te patrouilleren.
  • Ook voor de Indiase gevechtsvliegtuigen wordt er samengewerkt. De Fransen staan India bij om betere motoren te voorzien voor hun straaljagers.
  • India zou tegen 2030 dertig duikboten willen, waarvan er zes nucleair aangedreven moeten zijn. Momenteel heeft India er nog maar zestien onderzeeërs, waarvan slechts één nucleair aangedreven.
Meer