India neemt tweede vliegdekschip in gebruik; volledig gebouwd op binnenlandse werf

In India heeft de marine zijn nieuwe vliegdekschip INS Vikrant officieel in gebruik genomen. Het land heeft nu twee vliegdekschepen in dienst, maar de Vikrant is het eerste exemplaar dat het land helemaal zelf heeft gebouwd. Het evenement is een duidelijk bewijs van de inspanningen die India doet om de uitrusting van zijn leger steeds meer in eigen handen te nemen.

De Indiase zeemacht was al uitgerust met het vliegdekschip INS Vikramaditya, dat echter in Rusland was aangekocht. De Vikrant werd daarentegen gebouwd op de Cochin Shipyard in de zuidelijke Indiase staat Kerala.

De Vikrant is het grootste oorlogsschip dat ooit in India werd geproduceerd. De kostprijs van het schip bedraagt 3 miljard dollar. De beslissing voor de bouw van de Vikrant werd al zeventien jaar geleden genomen.

Binnenlandse capaciteiten

“Met dit project heeft India zich aangesloten bij de weinige landen in de wereld die zo’n enorm vliegdekschip met binnenlandse technologie kunnen bouwen”, benadrukte de Indiase premier Narendra Modi bij de oplevering van het schip. “Dit is een symbool van het binnenlandse potentieel en de binnenlandse hulpbronnen en vaardigheden.”

De Vikra biedt plaats aan een bemanning van ongeveer 1.600 militairen en herbergt een vloot van dertig vliegtuigen. Daarbij zal het schip beroep kunnen doen op de vliegtuigen van het type MIG-29K die Rusland voor de Vikramaditya heeft geleverd. De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing en zijn Franse rivaal Dassault willen eveneens meer dan twee dozijn jets voor de Vikrant voorzien.

India is een van de grootste importeurs van wapens in de hele wereld. Het land besteedde de voorbije drie jaar 12,4 miljard dollar uit aan de invoer van wapens. Het land wil echter de eigen militaire productiecapaciteiten ontwikkelen. Die intenties hebben nog een versnelling gekregen sinds Rusland, zijn belangrijkste leverancier, een oorlog in Oekraïne is gestart en met toenemende internationale sancties wordt geconfronteerd.

Zelfvoorzienend

Volgens het Indiase ministerie van Defensie zou het land ongeveer 8.000 defensie-producten, ter waarde van 82.000 miljard roepies (1.030 miljard dollar), door eigen bedrijven kunnen laten vervaardigen. Het Indiase leger heeft 1,38 miljoen personeelsleden in dienst. Grote eenheden worden ingezet aan de grenzen met zijn grote rivalen China en Pakistan.

“India werkt uit alle macht om militair zelfvoorzienend te worden“, beklemtoonde Modi. Hij verwees daarbij naar het lichte gevechtsvliegtuig Tejas, dat in India werd gebouwd. India vervaardigt inmiddels ook eigen artillerie.

De Vikrant zal de maritieme capaciteiten van India aanzienlijk vergroten. Hierdoor kan de Indiase marine voor elke kust een vliegdekschip inzetten, samen met tien torpedobootjagers, twaalf fregatten en twintig korvetten. China, dat ook twee operationele vliegdekschepen heeft en aan een derde exemplaar werkt, beschikt over een veel grotere vloot van 335 schepen, waaronder 48 torpedobootjagers, 43 fregatten en 61 korvetten.

“De bekommernis over de veiligheid in het Indo-Pacifistische gebied en de Indische Oceaan zijn te lang genegeerd”, benadrukte Modi nog. “Die leemte met de oplevering van de Vikrant echter in belangrijke mate opgevuld.”

(fjc)

Meer