Frankrijk gaat nieuwe kernreactoren bouwen

De Franse president Emmanuel Macron heeft dinsdag tijdens een toespraak die op de grote netwerken werd uitgezonden in prime time de bouw van nieuwe kernreactoren bevestigd. Volgens het staatshoofd is dat nodig “om de energie-onafhankelijkheid van Frankrijk te waarborgen”.

“Wij zullen voor het eerst in decennia de bouw van kernreactoren in ons land weer op gang brengen en hernieuwbare energiebronnen blijven ontwikkelen”, zei hij in een televisietoespraak, zonder details te verstrekken. Dit “om de energieonafhankelijkheid van Frankrijk te garanderen, om de elektriciteitsvoorziening van ons land te waarborgen en om onze doelstellingen te bereiken, met name koolstofneutraliteit in 2050”, zo betoogde hij.

“Kernenergie zal ons toelaten onze verbintenissen op vlak van emissies na te komen”

“Als we onze energie tegen redelijke tarieven willen betalen en niet afhankelijk willen zijn van het buitenland, moeten we zowel energie blijven besparen, als investeren in de productie van koolstofvrije energie op onze bodem”, aldus Emmanuel Macron, die de afgelopen maanden al de voordelen van kernenergie heeft belicht, met name vanuit klimaatoogpunt. “Deze investeringen zullen ons in staat stellen onze verbintenissen na te komen bij de afsluiting van de COP 26 in Glasgow.”

Frankrijk, dat het grootste deel van zijn elektriciteit uit kernenergie haalt, bouwt momenteel slechts één kernreactor van de nieuwe generatie, de EPR van Flamanville (EDF). De bouw werd in 2007 begonnen, maar is nog steeds niet voltooid. 

Frankrijk overweegt nog eens zes EPR’s te bouwen en EDF heeft in het voorjaar bij de regering een dossier ingediend over de haalbaarheid en de voorwaarden van een dergelijk programma. President Macron heeft onlangs ook investeringen aangekondigd in een toekomstig project voor kleine reactoren (Small Modular Reactors of SMR).

EDF van zijn kant onderstreepte maandag al dat de sector “klaar zou zijn” in het geval van orders voor nieuwe EPR’s in Frankrijk.

(lp)

Meer
Mijn Volglijst

Bone Therapeutics rondt plaatsing nieuwe aandelen af

08/12/2021 06:14

(ABM FN) Bone Therapeutics heeft de plaatsing van meer dan 4,8 miljoen nieuwe aandelen bij een groep institutionele beleggers afgerond. Dit liet het Waalse biotechbedrijf woensdagochtend weten. 

De aandelen werden geplaatst aan 0,68 euro per stuk en zo haalde Bone 3,3 miljoen euro op. 

Dit geld zal worden gebruikt voor de verdere ontwikkeling van ALLOB, aldus Bone, maar ook bijdragen aan de ontwikkeling van het nieuwe iMSC-platform.

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20